Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022

Publicerad: 2022-10-27

Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Karlstad, Kronoteket. Arkitektkontor, Tengbom. Foto:Felix Gerlach.

Karlstad, Landskrona och Borås är bäst i landet på att hantera bostadsförsörjningen samtidigt som de ser till att det som byggs har förutsättningar att bli så bra, hållbart och attraktivt som möjligt.

– Att både jobba strategiskt och ha ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är det som krävs för att placera sig på topplistan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter fram de kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.

Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022 och har därmed vunnit utmärkelsen tre år i rad. Framgångarna förklaras av ett mycket gott omdöme från arkitektkåren samtidigt som Karlstad ligger bra till när det gäller byggtakt, rutiner och lagefterlevnad. Men gapet ner till tvåan har krympt. Landskrona, som stadigt funnits med på topplistan så länge priset delats ut, kniper andraplatsen. Borås, som också har fått höga poäng de senaste åren, kommer tätt efter på en tredjeplats.

Topp-tjugo-listan

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes). Några kommuner har i det närmaste samma resultat. Här skiljs placeringarna åt av enstaka decimaler.

  1. Karlstad (81,7)
  2. Landskrona (79,8)
  3. Borås (79,6)
  4. Malmö (78,8)
  5. Örebro (78,7)
  6. Gävle (76,2)
  7. Tyresö (75,6)
  8. Umeå (74,9)
  9. Skellefteå (74,7)
  10. Sundsvall (73,4)
  11. Norrköping (73,0)
  12. Falköping (72,4)
  13. Växjö (72,1)
  14. Uppsala (71,8)
  15. Stockholm (71,8)
  16. Karlskrona (71,5)
  17. Järfälla (70,3)
  18. Västerås (70,0)
  19. Karlshamn (69,5)
  20. Lund (69,2)

Om Årets Arkitekturkommun

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Här vägs också in hur högt kommunerna värderar klimatfrågan; om de ställer miljökrav på byggmaterial och är med i föreningen Klimatkommunerna. Det är sjätte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Läs ännu mer om Årets Arkitekturkommun

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Årets Arkitekturkommun 2023 heter Karlstad
Årets Arkitekturkommun

Årets Arkitekturkommun 2023 heter Karlstad

Den trefaldiga vinnaren Karlstad lyckas kamma hem priset för Årets Arkitekturkommun en fjärde gång och blir vinnaren för år 2023. Karlstad följs tätt av Borås på andraplats och Landskrona på tredje.
Publicerad:
De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023
Årets Arkitekturkommun

De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023

Den 7 november delas priset ut till den kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2023. Redan idag avslöjar vi vilka tio av landets 290 kommuner som har chans att knipa förstaplatsen.
Publicerad:
Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021
Årets Arkitekturkommun

Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021

Karlstad försvarar sin titel och blir Årets Arkitekturkommun 2021, för andra året i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats. Det visar en rapport som tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Publicerad: