Hallå där – Gunilla Kronvall

Publicerad: 2021-08-18

I år bjuder Arkitekturdagarna på spaningar från de fem nordiska huvudstäderna, samtal om skönhet, ”digital material practice”, ”architecture in the anthropocene” och mycket mer. Vi frågade Gunilla Kronvall, verksamhetsledare för södra Sverige, om den fjärde upplagan av ARKDGR.

Hisspitcha Arkitekturdagarna för mig!

Gunilla Kronvall.

– Haha, okej! Arkitekturdagarna är ett årligt nationellt event där vi fokuserar på diskussion, på framtidsfrågor och på att lyfta bredden inom arkitektur – från globala spaningar till fördjupningar lokalt och inom arkitekturens breda uppdrag. Det är dessutom en mötesplats för branschen, extra mycket i södra Sverige eftersom vi sänder från Malmö, och en plattform för ett pågående samtal om branschaktuella frågor.

Vad händer under de här två dagarna?

– I år är det mer härliga programpunkter än någonsin – därför har vi delat in dagarna i fyra tematiserade halvdagar. Det här gör det lättare för dig som besökare att välja vad du vill följa.

Onsdagen kommer att hållas på engelska och torsdagen på nordiska. Först ut på onsdag är temat arkitektur i den antropocena tidsåldern som många menar att vi har kommit in i. Hur påverkas arkitekturen, och arkitektens roll, när människan helt dominerar planeten och det som tidigare kallats ”natur”?

Efter lunch blir det spaning kring arkitektur i en globaliserad värld. Där kommer vi bland annat att få besök av Liam Young från Los Angeles, Barry Wilson från Shenzhen och Paul Loh från Melbourne. Innehållet handlar om allt ifrån digital produktion i arkitekturen till regioners utveckling.

På torsdag fokuserar vi under förmiddagen på då, nu och framtid i arkitekturen i Sverige med inslag om Lewerentz, H22 och en spaning om skönhet.

Under eftermiddagen zoomar vi ut lite till arkitekturen i Norden där vi bland annat har samlat de fem nordiska huvudstädernas stadsarkitekter eller stadsbyggnadschefer. Vi får även lyssna till kuratorerna bakom den nordiska utställningen Jävla kritiker! och om hållbar konsumtion och produktion genom projektet Sustainordic.

Hur följer jag Arkitekturdagarna?

– På arkitekt.se kan du följa dem live. För dig som vill besöka oss på plats så är du varmt välkommen till Form/Design Center i Malmö. Oavsett vad du bestämmer dig för så är Arkitekturdagarna helt kostnadsfria och ingen föranmälan krävs.

Vad är dina förhoppningar inför årets Arkitekturdagar?

– Att när du som arkitekt kommer tillbaka efter sommarledigheten känner att du här kan få inspiration, intressanta diskussioner och nya reflektioner – för det är vad årets Arkitekturdagar vill erbjuda. Sen så hoppas jag, trots att vi nog alla är trötta på att sitta framför skärmen, att det starka startfältet av föreläsare och det breda programmet kommer locka fler än någonsin.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny gemensam resurs på Form/Design Center
Form/Design Center

Ny gemensam resurs på Form/Design Center

Sveriges Arkitekter och Form/Design Center har sedan många år ett nära samarbete och tillsätter nu en gemensam resurs. Angelica Åkerman börjar sin tjänst som strategisk utvecklare inom arkitektur första februari 2023.
Publicerad:
Define/Refine
Form/Design Center

Define/Refine

Utställningen Define/Refine lyfter diskussionen om arkitekturens roll för en regions identitet och karaktär.
Publicerad:
Fullspäckade Arkitekturdagar i Malmö
Form/Design Center

Fullspäckade Arkitekturdagar i Malmö

Den 1–2 september 2020 är det dags för den tredje upplagan av Arkitekturdagarna i Malmö. Gunilla Kronvall, Sveriges Arkitekters verksamhetsledare för södra Sverige, berättar om de fullspäckade Arkitekturdagarna.
Publicerad: