Jakt- och Lövängsgatan i Stockholm, vinnare av Landskapsarkitekturpriset 2019. Arkitekt: AJ landskap. Foto: AJ landskap.

Enkät till arkitektföretag visar på utsatt läge

Publicerad: 2023-10-17

Sveriges Arkitekters företagarenkät visar arkitektkårens utsatta läge i en mycket konjunkturkänslig bransch. Omsättning, lönsamhet och beläggningsgrad har dykt under året och prognosen framåt är inte god.

Under 2023 prövar Sveriges Arkitekter ett nytt sätt att mäta temperaturen i branschen. Vid tre tillfällen under året skickar vi ut en kort enkät till företag anslutna till förbundets Företagarservice. På så sätt hoppas vi få korn på läget i branschen och se tendenser över tid.

Nu släpper vi årets andra rapport som speglar arkitektkårens utsatta läge just nu. De bostadsritande arkitekterna drabbades först, sedan inredningsarkitekterna. Enkäten visar att även landskaps- och planeringsarkitekter har börjat känna av konjunkturnedgången.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Prispressat uppdrag blir lätt en kortvarig glädje
Företagare

Prispressat uppdrag blir lätt en kortvarig glädje

Timpriserna i offentliga upphandlingar sjunker katastrofalt, ibland ända ned till 500 kronor. Bottenrekordet ligger nu på 300 kronor för en uppdragsledande arkitekt i Kalix.
Publicerad: