De kan bli Årets Arkitekturkommun

Publicerad: 2021-09-30

Tisdagen den 12 oktober tillkännages vilken kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2021. Men redan nu offentliggörs vilka tio som slåss om förstaplatsen.

Livesändningen är slut – se vilken kommun som vann.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla en attraktiv och hållbar arkitektur.

Tio-i-topp

När årets pristagare utses den 12 oktober tävlar följande tio kommuner om förstaplatsen:

  • Borås
  • Karlshamn
  • Karlskrona
  • Karlstad
  • Landskrona
  • Lund
  • Malmö
  • Skellefteå
  • Tyresö
  • Örebro

Karlshamn, Lund, Skellefteå och Tyresö kommun är helt nya på topp-tio-listan.

Vi är glada över att för femte året i rad lyfta fram de kommuner som är de allra bästa ur arkitekturperspektiv.

Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

– Vi är glada över att för femte året i rad lyfta fram de kommuner som är de allra bästa ur arkitekturperspektiv. De lyckas med kombinationen att skapa hälsosamma livsmiljöer där människor vill bo och att tillmötesgå efterfrågan på bostäder som också är hållbara. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

För att göra utmärkelsen än mer relevant har vi i år även lagt till två klimataspekter: om kommunen ställer klimatkrav på byggmaterial i sina egna fastigheter och om man är medlem i gruppen ”Klimatkommunerna”.

Det är femte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. Tidigare års vinnare är, i kronologisk ordning: Örebro, Växjö, Malmö och Karlstad.

Utmärkelsen delas ut under ett event som live-sänds digitalt den 12 oktober klockan 10.00.

Anmäl dig här

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022
Årets Arkitekturkommun

Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022

Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Publicerad:
Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021
Årets Arkitekturkommun

Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021

Karlstad försvarar sin titel och blir Årets Arkitekturkommun 2021, för andra året i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats. Det visar en rapport som tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Publicerad:
Hjälp oss utse Årets arkitekturkommun
Årets Arkitekturkommun

Hjälp oss utse Årets arkitekturkommun

För femte året i rad kommer Sveriges Arkitekter tillsammans med HSB att dela ut utmärkelsen Sveriges arkitekturkommun. Har du fått ett mejl till din inkorg – svara gärna på undersökningen.
Publicerad: