- Hem
- Medlem
- Företagare
- Sveriges Arkitekters företagarenkät
- Efterlängtad vändning dröjer

Efterlängtad vändning dröjer
Det överlägset vanligaste svaret i företagarenkäten för maj månad är ”oförändrat läge”, vare sig frågan handlar om beläggningsgrad, orderläge eller rekrytering. Den uppgång som många företagare förväntade sig enligt enkäten i december dröjer. Och fritextsvaren vittnar om att många har problem i sina verksamheter.
Förbundets analys av företagarenkäten är att läget verkar ha stabiliserats, om än på en låg nivå. Arkitektbranschen är fortsatt splittrad – en fjärdedel upplever att det går bättre nu än i januari, en fjärdedel upplever en försämring och resterande att läget är oförändrat.
– Det ser inte ut som att de mindre företagen upplever någon generell vändning till det bättre. Många ser att beställarna avvaktar eller försöker lösa uppgifterna på egen hand. Framförhållningen är fortsatt kort, uppdragen är mindre till omfattningen och det är svårt för företagarna att göra några prognoser, säger Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson.
Orderläge
För 50 procent av de företagare som svarat är orderläget oförändrat jämfört med i januari. Av andra halvan svarar 24 procent att det ökat och 26 procent att det minskat. De större företagen (6–20 och 21 eller fler anställda) är mest optimistiska.
Fritextsvar om orderläget
Företagarnas fritextsvar ger en dagsbild av stor osäkerhet, ryckighet och kort framförhållning. Flera företag påverkas kraftigt av enstaka projekt och måste ständigt anpassa sig efter snabba kast i efterfrågan och projektstart. Branschen lider av prispress och intern konkurrens.
Infrastruktur- och verksamhetsprojekt verkar ha något jämnare orderingång än bygglov och privatmarknaden. På den sistnämnda syns dock en viss återhämtning, särskilt efter höjt rot-avdrag. Däremot drar offentliga beställare ner på investeringar och är osäkra på grund av minskade budgetar och nya befolkningsprognoser. Totalt vittnar fritextsvaren om att stora delar av marknaden präglas av försiktighet, framflyttade projekt och stor konkurrens om få uppdrag.
Det kommer dock att bli en svacka i höst när Trumps (och andra märkliga ledares politik) får världsmarknaden att bromsa in igen
Projekt har avslutats eller skjutits på framtiden
Nu åter på normal nivå efter längre tid av högre/för hög beläggningsgrad.
Beläggningsgrad
Knappt hälften, 47 procent, svarar att beläggningsgraden är oförändrad mot januari månads. För 26 procent har den ökat, medan den har minskat för 27 procent. Precis som i frågan om orderläge är svaren från de större företagen mest positiva. Fåmansföretagarna (2–5 anställda) ser den största minskningen.
Fritextsvar om beläggningsgraden
Beläggningsgraden i arkitektbranschen präglas av stor osäkerhet och volatilitet. Yttre faktorer som ekonomi, politik och större företags agerande påverkar starkt. För de flesta är läget inte nattsvart, men föränderligt och sårbart. Det gäller särskilt för de mindre företagarna.
Det finns en viss optimism kopplad till privatsektorn, men denna överskuggas av oro inför kommande höst och konjunktur. Många brottas med en frånvaro av större projekt och tvingas förlita sig på små, korta uppdrag. Frågan är om den svacka som flera svarande befarar kommer i höst, slår lika hårt mot alla företag, eller om vissa är bättre rustade.
Vi arbetar mycket med offentliga beställare och kommuner och de har minskade budgetar till följd av nya befolkningsprognoser.
Stor osäkerhet i projekten. Kannibalism inom A-branschen, man tar färdigprojekteringen av varandras jobb/projekt via prisdumpning.
Till stor del tack vare underkonsultuppdrag hos andra arkitekter.
Gas och broms i många projekt, viss ökning av nya projekt men till stor del ökning för att fler vilande projekt startar upp igen.
Vi upplever att efterfrågan nu mer gäller byggentreprenörers behov av färdiga ritningar.
Året startade med flera nya uppdrag än ett normalt år. Efter det ’rycket’ avtog allt till nivå som under 2024.
Rekrytering
En stor majoritet, 79 procent, planerar inga förändringar i personalstyrkan det kommande halvåret. Åtta procent planerar att rekrytera och nio procent funderar på att minska antalet anställda.
Bilden är splittrad i fråga om hur företag av olika storlek tänker kring rekrytering. Vad som sticker ut är att av de största företagen (+21 anställda) svarar 33 procent att de planerar att anställa medan 26 procent av företagarna med 6–20 anställda planerar uppsägningar. De flesta svarande är en- och fåmansföretagare som inte har några anställda, eller ytterst få, vilket påverkar den totala statistiken.
Fritextsvar om rekrytering
Rekryteringsläget bland svarande företagare är mycket återhållsamt. Majoriteten planerar ingen nyrekrytering under resten av 2025 och flera signalerar osäkerhet eller neddragningar. Osäkerhet kring konjunktur och projektstart påverkar viljan att anställa.
Flera företagare löser personalbehov genom att anlita underkonsulter. Det är också flera som svarar att det är svårt att hitta rätt person, snarare än att det saknas arbete.
Väljer att samarbeta med andra företag vid behov.
Anlitar underkonsult i stället.
Vi arbetar med att komma upp i full arbetstid för alla som gått ned under förra året.
Övriga fritextsvar
Enkäten innehåller också frågan ”Har du något ytterligare du vill lägga till?” Många av dem som kommenterat här vittnar om svag eller vikande efterfrågan, särskilt under första halvåret 2025. Marknaden framstår som spretig, där vissa har full beläggning och nyanställningar, medan andra är nära att lägga ned. Flera tar upp att framförhållningen från beställare är kort – vissa upplever den som den kortaste på decennier.
Många kommenterar den kraftiga prispressen. Timarvoden bedöms ofta som ohållbara, ibland under självkostnadspris. Upphandlingar enligt LOU kritiseras hårt. Kritiken gäller att pris prioriteras före kvalitet samt att små och medelstora företag ofta exkluderas. Företagare ifrågasätter kommunernas upphandlingskompetens.
Det finns också en kritik mot trygghetssystemet – a-kasseregler och social trygghet för egenföretagare upplevs som otillräckliga. Många mindre företag står utan skyddsnät i en djup lågkonjunktur för hela byggbranschen.
Förhoppningarna om en vändning under 2025 har hittills inte infriats. Flera företagare beskriver ett fortsatt tufft läge. De vittnar också om en säsongsosäkerhet, där sommaren och hösten upplevs som särskilt oviss.
Omvärldsläget har stark inverkan på branschen. Nya BBR kommer även bidra till en stor osäkerhet under en övergångsperiod.
Kan bara konstatera att vi i branschen är en del av problemet genom att många av oss offererar ett mycket lägre timpris och jag undrar hur mina kollegor klarar sig när timpriset är betydligt lägre än självkostnadspris.
Har jobbat i många år, har aldrig haft så lite på bordet.
Vi trodde verkligen att 2025 skulle vara året när marknaden vänder men har inte upplevt det alls.
Om enkäten
Vi skickade ut enkäten i maj 2025 till 919 medlemmar, anslutna till Företagarservice. 293 företagare svarade.