Höllviken – modern arkitektur med fina detaljer

Huset med sina fina detaljer, ligger på ett par hundra meters promenad ner till havet och marken består av sandig ängsmark och gammal havsbotten.

Projektet ”Trulsibrunn”. Vår utgångspunkt har varit beställarnas önskan om ett lågmält men modernt och vackert trähus i samklang med naturen och sandängen. Huset är placerat i vinkel med två tydliga längor som omger en central pool och vattenspegel. En skyddad och solig uteplats bildas i sydväst och ett sammanhållande trädäck i olika mindre nivåer (med infälld belysning) ansluter till poolen, sanden och ängen. För att anpassa huset till sin omgivning och ge byggnaden en stark kontakt med naturen har huset fått en låg och långsträckt profil med ett lätt sluttande tak av papp och sedum. Utvändigt material är trä i olika dimensioner, stående och liggande med variation av raster och släta ytor i falusvart och ceder vilket bildar sublima strukturer längs husets alla fasader.

Beställare: Privat
Plats: Höllviken
Arkitekt: Gunilla Emgård, Niklas Emgård

Byggnaden har tydliga volymer. De båda huvudvolymerna är båda falusvarta med pulpettak. Mot söder och väster öppnar huset upp sig med stora glaspartier mot trädgården och naturen och ett skyddande solraster av ribbor ger ett spännande skuggspel på trädäck och fasad. Den murade spisen med norskt skiffer samspelar med fält av falusvart, ceder och glas. Entrésidan av huset bryter i uttryck och kulör genom en volym i oljad ceder och förrådsbyggnaden med sedumtak avslutar husets ena vinkel i väster. Genom stora skjutpartier i trä kan förrådet förlängas vid behov, med förvaring av tex trädgårdsmöbler och ved. Ett uterum med glastak och vikpartier ut mot poolen och trädäcket sträcker sig genom den ena huvudlängan. Uterummets volym skär igenom längan och accentuerar sin form även i norrfasaden.

En stenbelagd gång med pergola för klättrande växter såsom rosor, vildvin eller liknande, leder längs med husets nordvästfasad fram till entrén. Gången avslutas med ett entrétak av glas och ribbor. Kontakten mellan ute och inne är tydlig genom materialval och stora fönsterpartier åt sydväst. Vackra trägolv, ljuslaserade smala träribbor i taket med infällda spotlights och laserade väggpaneler ger huset ett ljust och luftigt inre. Mot norr sluter sig byggnaden men det har varit viktigt för oss att även byggnadens baksida skulle vara vacker med olika strukturer. Höga fönsterdörrar med skyddande träraster mot insyn, sirlar in norrljuset vid matplatsen. I byggnadens sydösthörn finns en gästavdelningen med fällbar lucka som kan fällas ut som solskydd eller stängas till när denna del av huset inte används. http://www.zoomarkitekter.se/Foto: Ulla Bärg

Foto: Gunilla Emgård

Foto: Ulla Bärg

Foto: Ulla Bärg.

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Villa Ly
BOSTÄDER

Villa Ly

Arkitektkontor: Zoom arkitekter
Ny villa i Höllvikens sandskog. www.zoomark.se
Skånes universitetssjukhus i Lund
BOSTÄDER

Skånes universitetssjukhus i Lund

Arkitektkontor: Zoom arkitekter
Omfattande ombyggnad av Lunds universitetssjukhus aula med helt nya ytskikt och inredning. Alla trädetaljer är av vacker ask. Panelerna är...
Delfinskolan i Lund
BOSTÄDER

Delfinskolan i Lund

Arkitektkontor: Zoom arkitekter
Uppe på Norra Fäladen i Lund har vi ritat en helt ny byggnad med skola för ca 300 elever, en...