Studera utomlands

Det finns likvärdiga utbildningar för arkitekter i de flesta länder i västvärlden. Men det finns också ett stort utbud av utbildningar som inte motsvarar de svenska. Dessa kan vara mer tekniskt inriktade och mer lik en svensk ingenjörsutbildning eller vara kortare förberedande utbildningar.

Inom EU finns det direktiv som universitetet måste uppfylla för att en utbildning ska leda till en godkänd arkitektexamen. Ett första steg är därför att kontakta den högskola du är intresserad av för att fråga om de uppfyller EUs yrkeskvalifikationsdirektiv för arkitektutbildningar.

Tumregeln för att en utbildning ska motsvara en svensk utbildning är att den omfattar minst fem års studier på heltid (ej distans). I vissa länder är planerings-, landskaps- och inredningsutbildningarna en påbyggnad på arkitektutbildningarna.

På studera.nu hittar du bra tips för att planera för dina framtida utlandsstudier. Om du funderar på en arkitektutbildning utomlands bör du även kontrollera med Universitets- och Högskolerådet (UHR) om denna motsvarar en svensk utbildning.

Glöm inte bort att alla utbildningar i Sverige ger möjlighet till utlandsstudier/utbytesstudier under en eller två terminer, din studie och yrkesvägledare kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dig.