Måttlighetens lov

Publicerad:

Om alla människor lever som vi svenskar skulle vi behöva fyra jordklot, vilket är ohållbart. En lösning är att tala måttlighetens lov. Det skriver Per Blomberg och exemplifierar med sin egen kolonistuga, 4,5 tatamimattor stor.

Som arkitekt är det min dröm att rita och bygga mitt eget hus och formge min egen trädgård. Inspirationen kommer så klart från många av de kända arkitekternas verk. Samtidigt har mitt engagemang för miljö- och klimatfrågor gjort att jag insett att resurs- och energiförbrukningen är problematisk. Jag har börjat ifrågasätta mina ideal när det gäller arkitektur och framför allt deras storlek och materialval. 

Inte minst är det rättviseaspekterna som gör att vi måste minska vår resurs- och energiförbrukning avsevärt. Alla människor på jorden kan inte leva som vi svenskar – då skulle vi behöva fyra jordklot. Den enda lösningen är att tala måttlighetens lov. Då kan vi ge vår planet en möjlighet till långsiktigt hållbar livskvalitet för snart tio miljarder människor.

En kolonilott som fritidshus

Mitt val blev att bo kvar i en mindre lägenhet från 1950-talet, med stor avskrivning när det gäller resursförbrukning och måttlig energiförbrukning, samt skaffa en kolonilott. Med inspiration från den japanskt måttfulla arkitekturen byggde jag en japanskinspirerad paviljong på tio kvadratmeter (4,5 tatamimattor), omgiven av en japanskinspirerad trädgård och odlingsytor. 

Ett måttlighetens lov i bloggarens ögon och med japansk inspiration. Samtliga foton: Per Blomberg

Mitt fritidshus ligger tio minuters promenad från lägenheten i Lund och gör att jag inte har något behov av en bil. En cykelkärra räcker för de flesta större transporter. Jag tar ofta en promenad från lägenheten på lunchen eller efter jobbet för att få njuta en stund av lugnet i trädgården.

En japanskinspirerad paviljong

Det är något magiskt med skjutväggarna av rispapper, som kallas shoji på japanska. Solen och skuggorna spelar på pappersytorna och ger en både livfull och rofylld förnimmelse. 

Som traditionen bjuder ska trädgården kunna avnjutas från huset, av en som sitter på golvet. Tre väggar kan öppnas helt mot tre olika trädgårdsrum. Den fjärde väggen har förvaringsutrymmen som döljs bakom skjutväggar. Här finns det mobila köket som plockas fram vid behov samt madrasser och sängkläder som tas fram på kvällen. Här förvaras också två låga bord och fyra fällbara stolar utan ben. 

Interiör i den japanskinspirerade paviljongen på 4,5 tatamimattor (cirka tio kvadratmeter). Rummet har bord och stolar som är lätta att flytta undan. Ljuset spelar vackert på rispappersväggarna (shoji).

De tio kvadratmetrarna fyller därmed en rad olika funktioner under dagen. Helt tomma på möbler för enkelhetens skull, en stol och ett bord för att skriva eller läsa, flera stolar och ett bord för att laga och äta mat, madrasser på kvällen för att sova på. 

De fyra och en halv stråmattorna ger en skön mjukhet åt golvet och luktar gott när man sitter eller sover på golvet (en tatamimatta är normalt cirka 90×180 cm och motsvarar ytan en människa behöver för att sova). Att vara nära golvet ger en särskild upplevelse av rummet och trädgården utanför. Vad behöver man egentligen mer än tio kvadratmeter?

En japanskinspirerad trädgård

Japanska trädgårdar hämtar sin inspiration från naturen. De består av en mosaik av buskar och träd – men få örter – och inslag av högväxta gräs och halvgräs. Vatten och stenar har stort symboliskt värde: ofta får grus- och stenytor symbolisera vatten i form av vattendrag och dammar i zenbuddistiskt inspirerade trädgårdar. 

Dammträdgården framför paviljongen ska betraktas inifrån eller från terrassen.

Symmetri ska undvikas och de traditionella gåstenarna bestämmer en långsammare rytm under promenaden i trädgården, en rytm som varierar beroende på avståndet mellan stenarna och deras storlek. 

Jag har valt tre trädgårdsrum där huvudrummet i sydväst är en dammträdgård omgiven av körsbärsträd och buskar. En ensam tall tuktas till ett krokigt och ålderdomligt växtsätt och lutar sig ut över dammen.

Stenträdgården mot entrén till kolonin domineras av en symbolisk vulkan i form av Fuji.

Det norra trädgårdsrummet är en stenträdgård med en gruskon som symboliserar det heliga berget (vulkanen) Fuji. Det sydöstra trädgårdsrummet är terrass med en vedeldad badtunna som ger möjlighet till de i Japan populära varma baden.

En frukt-, bär- och grönsaksträdgård

En tredjedel av kolonilotten utnyttjas för odling och ger ett visst tillskott av mat under sommar och höst. Huvudsyftet är nog främst att få arbeta med jorden och växterna, vilket skänker tillfredsställelse och utgör ett grönt gym. 

En del av odlingarna som ger tillskott av mat under sommar och höst samt utgör ett effektivt grönt gym.
Varma bad är ett måste i den japanska kulturen och får här representeras av en vedeldad badtunna.

I hård kamp med de spanska skogssniglarna har delar av odlingarna övergått till bärodling som ger ett ansenligt bidrag med krusbär, vinbär och hallon. Det är en frihet att ha möjlighet att odla sin egen mat och bidrar så klart till att minska miljöpåverkan. 

Sök måttlighetens lov

De 270 kvadratmeter som jag hyr av koloniföreningen, för cirka 3000 kronor per år, ger mig allt som en villaträdgård och fritidshus tillsammans skulle kunna ge. Samtidigt är kostnader, arbetsinsats och resursförbrukning mycket mindre. 

Den japanskinspirerade paviljongen på koloniområdet Sankt Hans i Lund. På tyget står författarens familjenamn med japanska tecken (Hanayama).

Mina främsta bidrag till klimatpåverkan är björkveden som jag eldar för de varma baden och el för filtret till badet. Några gaspatroner till campingsköket och lite el till värmeaggregatet kalla kvällar ger ytterligare påverkan. Sammantaget är jag troligen nära en långsiktigt hållbar resurs- och energiförbrukning – utan att det innebär några större uppoffringar när det gäller livskvalitet. Snarare tvärtom, då närheten till naturen och trädgården ger så mycket mer. 

Jag skulle vilja uppmuntra även dig att söka måttlighetens lov för ditt boende, i dialog med dina kunder och klienter och när det gäller Sveriges Arkitekters rekommendationer och uppmärksammade projekt. Då blir det hållbara livet ett möjligt mål.

Per Blomberg

Den japanskinspirerade paviljongen har skyddande tak och utskjutande terrass för att skydda de känsliga rispappersväggarna från regn.
Skyddsväggar sätts på då huset inte används och kan placeras på baksidan då huset används. Väggarna är isolerade för att minska uppvärmningsbehovet vår och höst. Antalet väggelement som tas bort reglerar också innetemperaturen.
Författaren i japanska kläder under öppet hus på koloniområdet i september 2021.

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Sätt stopp för bilismens ytkrav
Bloggar
Publicerad:

Sätt stopp för bilismens ytkrav

Nu får bilen upphöra att vara norm i samhället. Stadsplaneringen måste ge mer plats åt gående, cyklande, kollektivtrafik och grönska på bekostnad av bilismens ytkrav, skriver Per Blomberg.
Författare:
Per Blomberg
Arkitektur för djur
Bloggar
Publicerad:

Arkitektur för djur

Vi vräker andra arters hyresgäster när vi bygger bort boplatser för faunan. Öka den biologiska mångfalden genom att skapa arkitektur som också passar för djur, uppmanar Per Blomberg.
Författare:
Per Blomberg
God arkitektur håller sig inom planetära gränser
Bloggar
Publicerad:

God arkitektur håller sig inom planetära gränser

Vilken gestaltad livsmiljö är möjlig för alla invånare på jorden att leva i utan att överskrida de planetära gränserna? Kan en miljö vara god arkitektur om den inte är hållbar?
Författare:
Per Blomberg