Fredrik Moberg

Biolog, PhD i Systemekologi

Fredrik Moberg är aktuell med boken “Den uppfinningsrika planeten”, som handlar om biomimikry – hur naturen kan inspirera människan till hållbara lösningar.

Fredrik har en doktorsexamen i systemekologi och har mer än tjugo års erfarenhet som forskare, miljökommunikatör och hållbarhetsexpert. Han är chef för organisationen Albaeco, som arbetar med populärvetenskaplig kommunikation och strategisk rådgivning inom miljö, klimat och hållbarhet.

Han är även verksam som forskare och kommunikatör vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet och medgrundare till Nordic Biomimicry Knowledge Hub, som lanserades 2020 som ett nordiskt center för kunskap kring biomimikry, med bas i Stockholm.

Som forskare är Fredrik Moberg väl insatt i de påfrestningar och klimatutmaningar planeten utsätts för i en allt högre takt. Men det han verkligen brinner för är hur vi kan använda naturen som lärare för att göra miljö och hållbar utveckling till mer av en möjlighet än ett dåligt samvete, mer hopp än uppgivenhet, mer vision än mardröm.

Arkitekturgalan kommer Fredrik Moberg att prata om hur det kan gå till när arkitekter, formgivare och stadsplanerare inspireras av naturen för att skapa mer hållbara material, byggnader och städer. Med stöd i sin bok “Den uppfinningsrika planeten” visar han förslag och konkreta exempel på hur designmetodik tillsammans med naturen kan lösa dagens utmaningar.