Vinnare av Kasper Salin-priset 2009
Vinnare 2009
Vinnare Kasper Salin-priset 2009

Urbana Villor – vinnare Kasper Salin-priset 2009

Urbana Villor, Kv. Flagghusen i Malmös västra hamn, vinnare Kasper Salin-priset 2009.

Med hållbarhetsperspektivet som utgångspunkt har en ny form av samverkan mellan arkitektur och landskap inletts i detta kvartershus för boende i gemenskap kring odling och grönska. Med detta arbetssätt blir flera arkitektoniska konsekvenser tydliga.

Exteriören mot gården präglas av balkonger för lokal odling, och takterrasser underlättar kontakten mellan lägenheternas inre och den yttre miljön. Både hissen som står i direktkontakt med bostäderna och den utvändiga spiraltrappan minimerar kommunikationsytorna, vilket bidrar till minskad resursanvändning och stärker gårdsfasadens uttryck. Med en öppen bottenvåning och generös plats för cyklar uppmuntras energisnåla transportmedel. Även de stora balkongerna mot gatan speglar en öppenhet för nya arkitektoniska uttryck som utan omsvep vänder bort från det dekorativa.

Lägenheterna utmärks av robusta ytmaterial, omsorgsfulla detaljer och ett djärvt experimenterande med boendet, där rum för vila och hygien kombinerats i dramatiska konstellationer.

Juryns vinnarmotivering

Med entusiasm, engagemang och en okonstlad attityd till form har Urbana Villor fördjupat diskussionen om målen för det goda livet med ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet. Med en slags ”charmig slarvighet” är projektet likväl omsorgsfullt genomfört. Därtill i egen regi, med arkitekternas ansvarstagande som inspiration till fortsatt djärvt experimenterande.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Bibliotek kan prisas för sin arkitektur
Kasper Salin-priset

Bibliotek kan prisas för sin arkitektur

Mats White Arkitekter
Lomma Bibliotek i Lomma var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2009.