Nominerad Kasper Salin-priset 2020

Norra tornen – nominerat till Kasper Salin-priset 2020

Norra tornen i Stockholm var en av fyra som kunde vinna Kasper Salin-priset 2020.

Juryns motivering

“Sprungna ur komplexa och utmanande förutsättningar bildar Norra tornen ett precist och skulpturalt tillägg till stadens silhuett. Med en styrande detaljplan som utgångspunkt har två resliga byggnader med oväntade former och stark materialitet tagits plats i den framväxande Hagastaden. Här möter Stockholms stenstad Karolinska sjukhuset och den medicinanknutna universitetsmiljön i Solna.

Arkitektur som syftar till att markera en plats eller nod, som blir ett landmärke, påverkar i hög grad sin omgivning. Det medför ett ansvar för både mikroklimatet och den visuella miljön. Norra tornen förvaltar sin roll och utmärker sig genom skickligt bemästrad volymhantering och raffinerad materialbehandling. De uppbrutna volymerna och fasadens grova gräng bidrar till att minska vindens hastighet och bryta vindströmmar. Betongens frilagda ballast reflekterar ljuset och ger ytan en taktil känsla. Tornen inlemmas i den stockholmska färgskalan genom fasadmaterialets egenart där de små stenarna fångar stadens kulörer i beigegult, brunt och rött.

Trots att de bägge byggnaderna uppförts med alltigenom prefabricerade sandwichelement, präglas de av hög precision i detaljer och materialmöten. Med sitt välbyggda, harmoniskt proportionerade och mångfacetterade uttryck utgör tornen en arkitektur med permanent kvalitet som tål att stå på platsen under lång tid framöver.”

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Vinnare av Kasper Salin-priset 2020
Vinnare 2020
Kasper Salin-priset

Vinnare av Kasper Salin-priset 2020

Ahrbom & Partner
Kulturhusets ombyggnad i Stockholm var en av fyra som kunde vinna Kasper Salin-priset 2020.
Kunskapshuset – nominerat till Kasper Salin-priset 2020
Kasper Salin-priset

Kunskapshuset – nominerat till Kasper Salin-priset 2020

MAF Arkitektkontor / Liljewall Arkitekter
Kunskapshuset i Gällivare var en av fyra som kunde vinna Kasper Salin-priset 2020.