Tävling

Minnesvård efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004

Publicerad: 2016-01-29

Tsunami_bild

Tävlingen om en minnesvård över flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 är avgjord. Vinnare är den danska konstnären Lea Porsager med idéförslaget Gravitational Waves.

Idéförslaget Gravitational Waves av Lea Porsager. Vinnare i tävlingen om minnesvård över flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004.
Idéförslaget Gravitational Waves av Lea Porsager

Den 26 december 2004 drabbades Sydostasien av en av världshistoriens största naturkatastrofer. En kvarts miljon människor miste livet. Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1500 skadade troligen det hårdast drabbade landet utanför Asien.

I samband med tioårsminnet av händelsen beslöt regeringen att en minnesvård efter flodvågskatastrofen ska upprättas i Sverige. Syftet med minnesvården är att hedra minnet av dem som miste livet och skapa en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående.

Statens fastighetsverk och Statens konstråd arrangerar tillsammans en projekttävling för Minnesvård efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 och inbjöd i första fasen till prekvalificering som riktade sig till konstnärer, konstnärsgrupper eller konstnär i samarbete med landskapsarkitekt intresserade av att utforma minnesvården, som ska utföras på Södra Djurgården i Stockholm. Fem team har valts ut för fortsatt arbete med tävlingen.

Tävlingsuppgiften består i att föreslå en konstnärlig gestaltning av minnesvården i enlighet med de visioner som beskrivs i Tävlingsprogrammet. Avsikten är att den vinnande konstnären ska upphandlas för produktion och genomförande av minnesvården. Genomförandet efter tävling kommer att ske i samarbete med av arrangören utsedd landskapsarkitekt som ansvarar för projektering av landskapsåtgärder.