Idétävling för arkitektstudenter om framtidens boende

I samarbete med Sveriges Arkitekter bjöd hustillverkaren Willa Nordic in alla arkitektstudenter till en idétävling om framtidens boende, Bo 2049. Tävlingen är avslutad. Den 3 maj 2023 presenterades vinnarna på Bo2049-galan på Fotografiska i Stockholm. 

Se de vinnande bidragen

Hur bor en familj 2049? Hur används materialen trä och glas? Hur ser arkitekturen ut och varför? Arkitekturtävlingen Bo 2049 är arkitektens arena där möjligheten till att använda kreativiteten är obegränsad.

FN utlyste år 2022 till ”International Year of Glass”. Till grund för FN-beslutet ligger medvetenheten om att glas har utvecklats med mänskligheten i århundraden och berikat med kontinuerligt förbättrad livskvalitet. Ett annat material med stor potential och bra egenskaper för miljö och klimat är trä. Willa Nordic ligger mitt i det småländska glas- och trähusriket och nu vill vita nya steg i utvecklingen av framtidens småhus och då med fokus på trä och glas.

Syfte

Tävlingen syftar till att få fram bra idéer kring vårt framtida boende. Detta hoppas vi ska ge oss viktiga och kanske oväntade insikter om var tyngdpunkten i vårt ständigt pågående utvecklingsarbet bör ligga.

Tävlingen är en idétävling utan fysik plats, men idéerna ska vara applicerbara i ett nordiskt klimat med de förutsättningar och årstider som finns i norden.

Jury

  • Christer Malmström, arkitekt SAR/MSA, partner på Malmström Edström.
  • Paul Rogers, arkitekt SAR/MSA och expert på dagsljus och glas på ACC.
  • Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare för Grand Designs Sverige.
  • Cecilia Öfverholm, chefredaktör för tidsskriften RUM.
  • Klas Fridsäll, VD Willa Nordic.

Sista inlämningsdag var den 30 september.