Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur - Sveriges Arkitekter
 Vinnare av Landskapsarkitekturpriset 2019. Arkitekt: AJ Landskap. Foto: Lennart Johansson.

Vinnare av Landskapsarkitekturpriset 2019. Arkitekt: AJ Landskap. Foto: Lennart Johansson.

Sienapriset delades ut 1987–2018 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Priset är en hedersutmärkelse i form av diplom samt reliefplakett som sitter på det belönade objektet. Juryn för Sienapriset utsågs av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur och officiell sponsor för priset har varit Starka Betongindustrier.

Från och med 2019 ersätts Sienapriset av Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Priset tilldelas ett nyligen färdigställt landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande.

Förslagslådan är öppen – föreslå din favorit i formuläret nedan. Förslagslådan är alltid öppen men förslag som kommer in sent på året bedöms i mån av tid. Alla förslag som kommer in före 25 augusti i år tas med för bedömning för nästkommande års priser. Notera att de begränsade antal tecken angivet för projektbeskrivningen i formuläret bör ses som en kort introduktion av projektet, en längre beskrivning kan alltså bifogas i pdf:en.

Jurymedlemmar 2020

  • Pål Castell, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Sam Keshavarz, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Monika Gora, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Catharina Nolin, professor konstvetenskap

Kontaktperson: Anna Forsberg

Bästa landskapsarkitektur – föreslå projekt

  • Accepterade filtyper: pdf.
    Bifoga en pdf med relevant material för juryns bedömning: Kort projektbeskrivning inklusive namn på beställare och kontaktuppgifter till arkitekt, foton samt planer i form av sektioner, fasader, eventuella detaljer etc.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.


Tidigare Sienapristagare


Vinnare Sienapriset 2017

Stenpiren Juryns motivering: I Göteborgs fortsatta arbete att göra älven tillgänglig för alla och utveckla stadens rum har det nya resecentrumet vid Stenpiren fått sin tydliga karaktär. Platsens gestaltning möter…

Vinnare av Sienapriset 2016

Tullhusstranden, Simrishamn. Landskapsarkitekt: Sydväst arkitektur och landskap.

Sienapriset 2015

Hörsalsparken i Norrköping. Landskapsarkitekt: Joakim Malmquist, AQ Arkitekter.