Regeringsombildningen: Vi förväntar oss fler och bättre livsmiljöer - Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—25 maj 2016

Idag presenterade statsministern sin nya regering efter att två viktiga ministerposter för det hållbara stadsbygget har stått tomma. Spekulationer har varit många om posten som bostads- och stadsutvecklingsminister men nu ser vi att det blir två poster: Karolina Skog, förhandstippad som ny bostads- och stadsutvecklingsminister, blir ny miljöminister med ansvar för hållbar stadsutveckling och Peter Eriksson blir ny bostadsminister.

Eriksson och Skog kan vara ett vinnande team och är ett sätt att kombinera bostadsbyggandet med det hållbara stadsbyggandet.

Nu räknar vi med att de nya ministrarna stödjer det omfattande bostadsbyggandet med en stadsutveckling där kvantitet och bra arkitektonisk kvalitet går hand i hand.

En av regeringens viktigaste frågor denna mandatperiod enligt mig – och också enligt statsministern av hans val att döma – är att lägga förutsättningarna att ytterligare höja bostadsbyggandet. Detta byggande är samtidigt en del av lösningen på det hållbara stadsbyggandet, inte en del av problemet.

För att kunna öka kvantiteten i bostadsbyggandet behövs ett rejält omtag i bostadsfinansieringen. Det är viktigt att ministern kan genomföra det på ett partiöverskridande sätt då det är ett sedan länge eftersatt arbete. Här behöver regeringen ta en hel del jobbiga beslut. Förhoppningsvis kan Peter Eriksson klara av det, men kanske hade det varit bättre att Per Bolund varit kvar som bostadsminister och biträdande finansminister. Dock deklarerade statsministern också att han kommer att ge sig in i denna viktiga fråga och att det behövs en mycket mer offensiv politik – det är positivt.

Karolina Skogs erfarenheter från kommunen och bostadsbyggandet kan också vara en fördel i hur miljöfrågorna kan vävas in i stadsbyggnadsfrågorna på ett bra sätt. Statsministern lyfter frågan om hållbara städer i presentationen av Karolina Skog och hon ska också hantera exempelvis frågan om stadsmiljöavtalen.

Just erfarenheten i den kommunala verkligheten är viktig. Det är som sagt i kommunerna det händer – och den nationella politiken behöver stödja och bejaka utvecklingen. Både Karolina Skog och Peter Eriksson har den bakgrunden.

Per Olsson Fridh, statssekreterare åt kulturminister Alice Bah Kuhnke, deklarerade på Twitter att arkitekturpolitiken ligger kvar på kulturdepartementet, men självklart behöver även den nya politiken hanteras också av Peter Eriksson och Karolina Skog – något som Olsson Fridh ”självklart ser fram emot” enligt tweeten.

Det är en viktig uppgift som de nya ministrarna har framför sig. Vi hjälper gärna till! Och självklart har vi bjudit in båda till våra seminarier i Almedalen.

Tobias Olsson är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *