Program - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

9.00–10.00: Registrering i Aula Medica, ingång genom stora entrén. Kaffe med tillbehör och frukt serveras.

Moderator för dagen är journalisten och programledaren Jenny Strömstedt.

Foto: Ceen Wahren

10.00: Inledning av Jacob Sahlqvist, ordförande för Sveriges Arkitekter och Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

10.10: Manuelle Gautrand
manuellegautrand
Foto: Jonas Eriksson
Arkitekt från Frankrike med egna kontoret Manuelle Gautrand Architecture. Hon deltog i tävlingen om Nordens högsta byggnad på Karlavagnsplatsen i Göteborg i våras och har ritat flera höga hus, framför allt i hemlandet Frankrike. Manuelle Gautrand Architecture har en tydlig designprofil och jobbar också sedan lång tid med energieffektiva höghus och andra typer av miljöprojekt. Manuelle Gautrand är en av få kvinnor i världen som driver ett eget arkitektkontor med stora kommersiella projekt i Frankrike och internationellt.

10.50: Byggherrar om hållbar livsmiljö
4xbyggherrararkgalan

Vi pratar med byggherrarna om vikten av arkitektur i tidiga skeden och betydelsen av sociala och kulturella hållbarhetsaspekter. Lyssna till bland andra Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, Daniel Markström, arkitekturchef på Humlegården Fastigheter, Stefan Engdahl, chef för verksamhetsområde Samhälle på Trafikverket och vice ordförande i Byggherrarnas styrelse och  Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan.

11.15: Ny politik: Gestaltad livsmiljö
christerlarsson
Utredningen om ny politik för arkitektur, form och design har nu pågått i ett knappt halvår. Resultatet ska redovisas i oktober 2015. På Arkitekturgalan får ni höra senaste nytt om utredningens arbete. Samtal på scenen mellan regeringens särskilda utredare Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, och moderator Jenny Strömstedt.

11.40: Nya förutsättningar för arkitekturen
3xpolitiker
Vi träffar de nya politikerna för att tala om hur de ser på förutsättningarna för arkitekturen. Vilka kommer vara regeringens och riksdagens ambitioner för arkitekter och arkitekturen de kommande åren. Inbjudna till Arkitekturgalan är bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP), ordföranden i civilutskottet Caroline Szyber (KD), Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S), kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande i Kiruna Kristina Zakrisson (S),  samt Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

12.10: Lunch

13.10: Ann McAfee
annmcafee
Vancouver rankas som en av världens bästa städer att leva i och har utsetts som ”most liveable city” i tidskriften the Economist. Ann McAfee, tidigare stadsbyggnadsdirektör, var med om omvandlingen av Vancouver. Under hennes tid gick Vancouver från att vara en gles hamnstad med utspridda stadsdelar till en tät och livfull waterfront-stad med många bostäder. Medborgardialogen har varit en viktig del i förändringen, över 100 000 invånare har varit involverade.

13.50: Varför blir det inte alltid så bra som vi vill?
4xdebatt
Debatt med arkitekter, forskare och ekonomer om varför vision och verklighet för arkitekturen inte alltid hänger ihop. Hur kan man samverka bättre inom branschen och vad behöver förändras för att få ett bra slutresultat som konsumenten vill ha och som medborgaren tycker om? Bra arkitektur kräver mer än bara bra arkitekter, hur löser vi det?
Deltar i debatten gör: Karolina Keyzer, stadsarkitekt Stockholms stad, Sara Westin, forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet, Carl Mossfeldt, tidigare vd för Tellberg Foundation samt Emily Wade, landskapsarkitekt och delägare i Landskapslaget. Hon är även Sveriges Arkitekters representant i IFLA (International Federation of Landscape Architects).

14.15: Erskine 100 år
erskine-ny
Arkitekterna Joshua Bolchover och John Lin vid Hongkongs universitet, årets Erskinepristagare, talar om sina projekt och mottar stipendiet som de får ”för skapandet av en rad skolor och andra byggnader som utvecklar välfärden för den kinesiska landsbygden med en nydanande hållbar arkitektur”. Läs mer om arkitekterna och deras projekt i senaste numret av Arkitekten.

15.05: Kinnarps presenterar trendanalys

15.15: Paus. Under pausen serveras kaffe och eftermiddagsfika.

15.45: Arkitektursverige 2014
hallmarblom
Dan Hallemar och Maria Blom, chefredaktörer för Arkitektur respektive Arkitekten, presenterar årets projektrevy. Här visas de senaste trenderna och projekten i Sverige. Som en del av Arkitektursverige kommer vi även att dela ut utmärkelser. Kategorierna är: årets aktivist, årets utbildare, årets renässans, årets bragd och årets kollega. Du kan vara med och föreslå utmärkelser här.

16.35: Pecha kucha: ung svensk arkitektur

Talare
5xpechakucha_logga

Anders Holmer och Mikael Frej driver Europan i Sverige, en tävling som har utvecklats till att bli världens största återkommande arkitekttävling, med ca 50 deltagande städer från Europa.

Andreas Martin-Löf tog sin arkitektexamen 2007 vid Kungl. Tekniska Högskolan och har sedan 2008 drivit Andreas Martin-Löf Arkitekter. Med ett förflutet även från Konstfacks institution för inredningsarkitektur har han lyckats kombinera bostadsritande med specialkunnande inom inredningsprojektering och produktdesign och träffat rätt i en rad intressanta bostadsprojekt som fått stor uppmärksamhet.

Elin Olsson Landskapsarkitekt LAR/MSA och nyligen invald för Miljöpartiet de gröna i kommunfullmäktige i Stockholms stad. Elin är medgrundare av företaget (nod) C-O-M-B-I-N-E och har arbetat med offentliga rum, stadsplanering och medborgardialog i snart 15 år. Brinner för att skapa intelligenta grupper och processer som gör fler delaktiga och för att skapa både gröna och urbana mervärden när staden växer.

Efter avslutad arkitektutbildning vid Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn, började Khadidja Ouis att arbeta på Stadsbyggnadskontoret i Malmö stad. Sedan dess har hon arbetat med att ta fram stadens första arkitekturpolitiska program, Arkitekturstaden Malmö, som under hösten är ute på samråd. Parallellt med detta jobbar hon också på ett arkitektkontor i Köpenhamn.

ida-(2)

Ida Wanler

Ida Wanler, inredningsarkitekt SIR/MSA, arbetar som Kreativ Ledare på Arkitema Architects och ansvarar för den nyetablerade inredningsstudion. Ida strävar efter att skapa inredningsarkitektur med glädje och mod, och vill att interiörerna kommer nära inpå människan. Hennes mål är att både lyckas tillgodose dennes praktiska behov och vilda drömmar samtidigt.

17.20: Mingel i Aula Medica avslutar dagspasset. Därifrån går bussar till Stadshuset i Stockholm.

19.00: Galamiddag med prisutdelning i Stadshuset
Årets priser som vi kommer dela ut är:
Kasper Salin
Guldstolen
Planpriset
Sienapriset
Kritikerpriset

stadshusohaag
Kvällens konferencier är även i år Erik Haag, programledare, författare och regissör.

22.00: Baren och dansgolvet är öppna till 01.00.

För frågor om program och innehåll, kontakta Lena Eriksson, tel 08-505 577 76.