Per Bornstein, arkitekt SAR/MSA

Yrke: Drev från 2011 arkitektkontoret Bornstein Lyckefors i Göteborg tillsammans med Andreas Lyckefors och Johan Olsson och ett tjugotal medarbetare. År 2020 slutade han som partner och delägare på Bornstein Lyckefors och startade eget företag.
Utbildning: Det är lite blandad kompott. Jag har masterexamen från Cornell University utanför New York och från Chalmers Arkitektur. Jag har också studerat inredningsarkitektur på HDK i Göteborg och har en ingenjörsexamen från gymnasiet.
Personligt: Jag är gift och har tre barn. Jag har byggt två hus. Jag bor på Hisingen i den dynamiska Kvillestan. Ibland kör jag motorcykel och driver fotogalleriet ArtPhotography. Jag har som regel någon form av kamera med mig i väskan.

Per Bornstein, arkitekt SAR/MSA, driver arkitektkontoret Bornstein Lyckefors i Göteborg.
Per Bornstein, arkitekt SAR/MSA, driver arkitektkontoret Bornstein Lyckefors i Göteborg.

Jag har genom åren pendlat mellan det producerande och det reflekterande i arkitektyrket och varvar gärna ritarbetet med rollen som arkitekturskribent. Som arkitekt attraheras jag av projekt i den mindre skalan, där man kan tagit full kontroll över helhet och detaljer. Jag arbetar just nu bland annat med bilföretaget Polestars kontor och delivery centers. Favoritprojekt? Antagligen Villa La Roche i Paris, av Le Corbusier. Den hade en fundamental påverkan på min utveckling som yrkesperson och påverkar mitt arbete än idag.

Vad du vill bidra med i styrelsearbetet?

Sveriges Arkitekter har en central roll att stärka arkitekturens och arkitektyrkets betydelse för den byggda miljöns långsiktiga värden. Inte minst nu, när den gröna revolutionen förändrar det mesta vi gör. Jag skulle gärna engagera mig i frågor kring framtidens hållbara byggande. Som egenföretagare bryr jag mig om företagandets villkor och skulle gärna se ett utvecklat stöd från Sveriges Arkitekter, till exempel kring bevakning av lagar och regelverk.

Med min hemvist i Göteborg kan jag tillföra kunskap och nätverk från regionen.

Tidigare erfarenhet av arbete inom Sveriges Arkitekter och/eller organisationer med anknytning till branschen

Jag har varit ordförande i lokalföreningen i Västra Götaland och arbetar för närvarande i Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd. Jag är nytillträdd ledamot i juryn för Kritikerpriset och var under 13 år ledamot i juryn för Per och Alma Olssons pris (Göteborgs stads arkitekturpris). Jag har medverkat i juryn för Ung Svensk Arkitektur, Design S och den allmänna tävlingen om nytt kommunhus i Östersund. Jag var tidigare redaktör på tidskriften Arkitektur och skriver om arkitektur i olika forum. Jag försöker hålla kontakten med skolorna och har återkommande hållit kurser och föreläsningar, främst på Chalmers Arkitektur och HDK Steneby.