Vinnaren utsedd om nytt universitetsbibliotek i Göteborg

Publicerad: 2021-06-01

Det danska arkitektkontoret Cobe och deras förslag Kunskapens Fyr kammar hem vinsten i den prestigefyllda tävlingen om ett nytt universitetsbibliotek för Göteborgs universitet.

Projekttävlingens syfte har varit att på en konceptuell nivå ta fram ett nyskapande förslag som möter universitetets behov av nya lokaler och på bästa sätt lever upp till kraven på balans mellan form, funktion och ekonomi. Juryn är eniga i beslutet om vinnaren, där arkitektkontoret har låtit boken tjäna som inspiration och utgångspunkt för den föreslagna gestaltningen.

Förslaget från Cobe är det mest utvecklingsbara och präglas av en egen identitet. Det förvaltar platsens särprägel samtidigt som det svarar mot Göteborgs universitets lokalbehov.

Hayar Gohary, juryns ordförande

– Förslaget från Cobe är det mest utvecklingsbara och präglas av en egen identitet. Det förvaltar platsens särprägel samtidigt som det svarar mot Göteborgs universitets lokalbehov. Cobe är en mycket värdig vinnare och blir vår fortsatta samarbetspartner när vi nu ska utveckla och konkretisera förslaget vidare, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus och juryns ordförande.

Tävlingen har väckt stort internationellt intresse och totalt anmälde 59 arkitektkontor att de ville delta. Utifrån en prekvalificering valdes sju arkitektkontor ut för att ta fram förslag och skisser. Av de sju förslagen gick sedan tre kontor vidare för att utveckla och fördjupa sina förslag i samråd med Göteborgs universitet och Akademiska Hus. Vilka arkitektteam som har stått bakom förslagen har varit hemligt, även för juryn, fram till det att en vinnare har utsetts.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny tävling om resecentrum i Skellefteå
Tävlingar

Ny tävling om resecentrum i Skellefteå

Skellefteå kommun anordnar en inbjuden projekttävling om gestaltning av en arkitektonisk helhet för Skellefteå resecentrum och dess närmaste omgivning. Tävlingen görs i samarbete med Sveriges Arkitekter.
Publicerad:
Nu startar studenttävlingen – nya ögon på trä
Tävlingar

Nu startar studenttävlingen – nya ögon på trä

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med branschorganisationen Svenskt Trä och med stöd av Sveriges Arkitekter bjuder in till arkitekturtävling för studenter om utformningen av en träffpunkt/mötesplats med scen på Nordbygg 2024.
Publicerad:
Delta i tävling om vattentorn på Värmdö
Tävlingar

Delta i tävling om vattentorn på Värmdö

Nu börjar en tävling om ett nytt vattentorn i Hemmesta på Värmdö. Värmdö kommun arrangerar en allmän projekttävling i samarbete med Sveriges Arkitekter. Välkommen att delta!
Publicerad: