Vinnare – Västra Götalands arkitekturpris 2019

Publicerad: 2020-11-20

2019 års arkitekturpris tilldelades Kvibergs krematorium Erséus arkitekter.

Juryns motivering

“Det vilar ett finstämt lugn över Kvibergs Krematorium. Det är en stor byggnad, men den känns aldrig påträngande där den står något tillbakadraget från trädallén på väg upp. Stilla böjer sig fasaden något och gaveln på det snart åttiofem år gamla Heliga Korsets Kapell står lika tydlig som tidigare. Krematoriet hymlar inte om sitt innehåll.

Välkomponerande öppningar i fasaden visar upp delar av kistans väg genom i huset. Samtidigt bemästras dubbelheten i krematoriets verksamhet inom ramen för den konkava kvadrat som planen utgör. Ett genomtänkt och komplext rörelsemönster väver ihop vardagens många gånger tekniskt krävande arbete med besök från sörjande anhöriga. Byggnaden har en naturlig materialpalett där sten, vitlackerat stål och ljus betong utgör en fond mot vilken träslagen ek och ask kan spela med både ribbor, panel och snickerier. Krematoriets olika delar har fogats samman på ett lika balanserat som kunnigt sätt och omsorgen kring byggandets detaljer sträcker sig hela vägen igenom.”

Övriga nominerade:

  • Carlanderska sjukhuset, White arkitekter.
  • BRF Qvillestaden, Bornstein Lyckefors arkitekter.
  • BRF Majstången, SWECO.
  • Plasthus, Unit Arkitektur.

Juryn för 2019

  • Per Nadén, Nadén arkitektur.
  • Jannika Wirstad, Fabel arkitektur.
  • Catharina Dahl Palmér, What arkitektur.

Om priset

Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris syftar till att stimulera diskussionen om arkitektur såväl inom branschen som hos allmänheten. Den delas ut till ett byggnadsverk eller en grupp byggnader som uppförts inom föreningens geografiska område, Västra Götalandsregionen, och är resultat av ett gott arkitektarbete.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Vinnare – Västra Götalands arkitekturpris 2023
Västra Götaland

Vinnare – Västra Götalands arkitekturpris 2023

Fyra byggnadsverk hade chans att vinna Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Den 28 november avslöjades att vinnaren är Nodi av White Arkitekter.
Publicerad:
Fyra nominerade till Arkitekturpris 2023
Västra Götaland

Fyra nominerade till Arkitekturpris 2023

Fyra byggnadsverk kan vinna Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Se de nominerade här. Den 28 november avslöjats vinnaren.
Publicerad:
Föreslå projekt till Västra Götalands Arkitekturpris
Västra Götaland

Föreslå projekt till Västra Götalands Arkitekturpris

Nu är det dags att föreslå projekt till Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Välkomna att föreslå tänkbara projekt till priset 2023.
Publicerad: