Vinnare av Södermanlands arkitekturpris 2019

Publicerad: 2020-11-19

Södermanlands arkitekturpris har i år tilldelats Tovatt Architects & Planners för bostadshuset Vulkanen 8, även kallat Brf Messingen, i centrala Eskilstuna. Priset avser att främja intresset för god arkitektur bland allmänheten och tilldelas projektet som invigts de senaste åren.

– Att ta emot priset är en dröm och stor ära. Vårt mål från första skiss var att ge Eskilstuna ett vackert och lite kaxigt hus. Vi har jobbat mycket med hur byggnaden förhåller sig till staden och till sin omgivning med hus från olika tidsepoker. Vi har även låtit lägenhetsinnehavarna vara med och utforma sin planlösning, något som är ganska unikt, säger Stella Lindstam, ansvarig arkitekt på Tovatt Architects & Planners.

Tovatt Architects & Planners, med sitt projekt Vulkanen 8, fick i helgen ta emot Södermanlands arkitekturpris. Bostadshuset, som stod klart 2017, är utformat med två huskroppar klädda i skimrande plåt med ett spännande trappsystem som för tankarna till grenarna på ett träd. Visionen bakom utformningen har varit att fläta samman kvarteret och lyfta fram intilliggande byggnader, samtidigt som Vulkanen blir en kontrast till detta. Totalt rymmer byggnaden 16 lägenheter samt en gemensam takterrass. Byggnadens verkshöjd har möjliggjorts genom det täta samarbetet med den lokala byggherren Stadskoncept. Det har även bidragit starkt till arkitektonisk kvalitet inom givna ekonomiska ramar anpassade för den lokala marknaden.

Södermanlands arkitekturpris delas årligen ut av Sveriges Arkitekters lokalförening i Sörmland med syfte att främja intresset för god arkitektur bland allmänheten.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ombyggt lasarett uppmärksammas i radio
Södermanland

Ombyggt lasarett uppmärksammas i radio

Vårdarkitektur i Region Södermanland, med Carlstedt Arkitekter vid rodret, kommenteras i ett inslag i P4-Sörmland.
Publicerad:
Ombyggnad och inredningsarkitektur gav arkitekturpris
Södermanland

Ombyggnad och inredningsarkitektur gav arkitekturpris

Ombyggnad från badhus till bibliotek och hela inredningsarkitekturen i Mälardalens universitets nya campus i Eskilstuna vinner Sörmlands arkitekturpris 2022. Priset delades ut söndagen den 20 november 2022.
Publicerad:
Stigtomta skola vinner Sörmlands arkitekturpris 2021
Södermanland

Stigtomta skola vinner Sörmlands arkitekturpris 2021

Söndagen den 20 november delade Sveriges Arkitekter Södermanland ut Arkitekturpris 2021 för nybyggnad och inredningsarkitektur till Stigtomta skola, som ritats av Carlstedt Arkitekter.
Publicerad: