Vinnare av Planpriset 2019.

Vinnare av Planpriset 2019

Publicerad: 2020-03-10

Fokus Skärholmen 2019 års vinnare av Sveriges Arkitekters Planpris. De mottog priset vid en högtidlig ceremoni under Arkitekturgalan på Konserthuset i Stockholm den 10 mars. Juryn prisar kommunens förmåga att med planeringens hjälp aktivt visa vägen mot en socialt hållbar stad.

– Fokus Skärholmen är ett exempel på hur bra det kan bli när flera förvaltningar jobbar med en tydlig ambition och tar med invånarna i lokala dialogprocesser. Det har gett kunskap att peka ut framtidens attraktiva lägen redan i dag och kraft att driva sin vision, säger tf förbundsdirektör Elisabet Elfström.

Uppdragsgivare: Stockholms stad, projektchef: arkitekt SAR/MSA Karin Ahlzén, exploateringskontoret

Med lika delar fokus och följsamhet visar Fokus Skärholmen vad som är möjligt när planeringen samlar kunskap om såväl platsen som människor som vill berika den. Projektet, eller som här processen, formar ett narrativ som både är samtida och ger momentum inför det som komma skall. Att använda de verktyg som planeringen erbjuder för att adressera skillnaderna i våra medborgares livsmiljöer kan göra världen bättre och är en nyckel till integration och hälsa.

Juryns motivering

Jury 2019

  • Carl Arnö, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Ewa Wåhlin, arkitekt SAR/MSA
  • Claus Pedersen, planeringsarkitekt FPR/MSA
  • Enar Norvik, arkitekt SAR/MSA
  • Caroline Dahl, planeringsarkitekt FPR/MSA
  • Sekreterare: Eva Minoura

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Planpriset – här är de nominerade
Planpriset

Planpriset – här är de nominerade

Nu är det klart vilka fyra projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters Planpris. Vem som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad:
De är nominerade till Planpriset 2020
Planpriset

De är nominerade till Planpriset 2020

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Planpriset till till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Här är de nominerade för 2020-års Planpris.
Publicerad: