Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Vinnare av Landskapsarkitekturpriset 2019. Arkitekt: AJ Landskap. Foto: Lennart Johansson.

Vinnare av Landskapsarkitekturpriset 2019

Publicerad: 2020-03-10

Den blomstrande, frodiga grönskan på ett av huvudstråken i Norra Djurgårdsstaden fick juryn för Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris på fall. Ett trovärdigt svar på hur den gröna, täta staden kan se ut i praktiken, motiverar juryn sitt val. Beställaren Stockholms stad och arkitekterna på AJ Landskap tog emot priset under Arkitekturgalan den 10 mars.

– Landskapsarkitektur är en nyckel för att skapa det trivsamma och aktiva ”livet mellan husen”. Landskapsarkitekter kan med sin expertkompetens också bidra till miljöer som är motståndskraftiga mot skyfall, stark hetta och annat som följer med klimatförändringarna. Årets vinnare är en inspirerande förebild, säger förbundsordförande Tatjana Joksimović.

Arkitekt: AJ Landskap, ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Anna Englund och Anders Jönsson.
Beställare: Stockholms stad

Jaktgatan och Lövängsgatan är en osedvanligt lustfylld huvudgata som ger ett trovärdigt svar på hur den täta gröna staden ser ut i praktiken. Projektet är vägvisande i att framsynt skapa rum för vegetation som ger både sinnlig upplevelse och buffert mot klimatförändringar. Frodigheten i den breda, vackert komponerade planteringen är något unikt. Gatans disposition och vackra materialbehandling visar att fotgängarna har prioriterats.

Juryns motivering

Jury 2019

  • Monika Gora, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Catharina Nolin, Professor konstvetenskap
  • Markus Magnusson, landskapsarkitekt LAR/MSA
  • Martin Hadmyr, landskapsarkitekt
  • Sekreterare: Åsa Bexelius

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Namntävling om landskapspris avgjord
Landskapsarkitekturpriset

Namntävling om landskapspris avgjord

Juryn har sagt sitt. Det nya namnet på Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur är – Landmärket. Två personer, oberoende av varandra, föreslog Landmärket och har utses som vinnare.
Publicerad:
Tävling – Vad ska landskapsarkitekturens mest ärofyllda pris heta?
Landskapsarkitekturpriset

Tävling – Vad ska landskapsarkitekturens mest ärofyllda pris heta?

Sveriges Arkitekters akademi för landskapsarkitektur bjuder in till en namntävling för Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Vad tycker du att det ska heta?
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad: