Kritikerprisvinnare 2020. Foto: Jonas Malmström.

Vinnare av Kritikerpriset 2019

Publicerad: 2020-03-10

Årets vinnare, Fredrik Gertten och Leilani Farha för dokumentärfilmen Push, har på ett konkret och angeläget sätt lyft en av vår tids mest brännande frågor, den om bostaden som rättighet. 

Vi lever i en tid då den globala finansekonomins aktörer allt mer styr både hur våra städer utformas och vem som kan bo i dem. Pristagarna visar hur dessa aktörers makt och inflytande har ökat, utan att vi insett allvaret. Människor drivs från hem och bostadsbristen ökar, samtidigt som nya områden byggs och renoveras för en allt mindre skara människor. Hemlösheten ökar samtidigt som hela kvarter kan stå obebodda, reducerade till investeringar. Bostadsbristens utmaningar genomsyrar hela samhället.

Filmtrailer – Push, för vilken Farha och Gertten vann Kritikerpriset 2019.

Genom film och samtal som medium visar årets vinnare på ett pedagogiskt sätt hur den globala fastighetsmarknadens dysfunktionella och destruktiva utveckling påverkar staden och dess invånare. Med återhållen vrede blottlägger de finansmarknadens och riskkapitalbolagens cyniska spel och dess förödande konsekvenser.

Med engagemang och oräddhet har de givit sig i kast med att synliggöra en av samtidens viktigaste och mest komplexa frågor, och samtidigt fått oss att förstå att denna ohållbara utveckling både bör och kan bekämpas. Ett hem är mer än en kapitaltillgång, och vi har alla både ett personligt och kollektivt ansvar för – och roll att spela i – att denna insikt omvandlas till handling. Årets pristagare sprider också hopp genom att visa att en enda person genom sitt stora engagemang och oförtröttliga arbete faktiskt kan göra skillnad.

Leilani Farha, vinnare av Kritikerpriset 2019. Foto: Janice D’Avila och Gerhard Jörén.
Fredrik Gertten, vinnare Kritikerpriset 2019. Foto: Janice D’Avila och Gerhard Jörén.
Fredrik Gertten, vinnare Kritikerpriset 2019. Foto: Gerhard Jörén

Jury 2019

  • Ana Betancour, arkitekt SAR/MSA
  • Mattias Kärrholm, arkitekt SAR/MSA
  • Sune Nordgren, curator
  • Katarina Rundgren, arkitekt SAR/MSA
  • James Taylor-Foster, journalist och curator
  • Sekreterare: Elisabet Näslund

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
De är nominerade till Kritikerpriset 2023
Arkitekturpriser

De är nominerade till Kritikerpriset 2023

Johanna Fager, Nicole Cecilie Bitsch Pedersen och Jo Mikkel Sjaastad Huse för ”Nya Lövholmen”, Lars Marcus för ”Städernas stenar”, Helena Mattsson för “Architecture and Retrenchment” och Joar Nango för ”Girjegumpi”.
Publicerad:
Fyra tävlande tar plats i arkitekturdebatten
Kritikerpriset

Fyra tävlande tar plats i arkitekturdebatten

Arkitekturkritik kan se ut på olika sätt. Det märks när Sveriges Arkitekter avslöjar de som tävlar om Kritikerpriset. De nominerade är dokumentärfilmarna Sven Blume och Rasmus Waern, redaktören Frida Grahn och tankesmedjan CSAM i Malmö.
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad: