Våra medlemmar gör skillnad

Publicerad: 2021-12-15

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 12–2021, av Emina Kovacic.

Det har onekligen varit ett väldigt spännande och lärorikt år. Jag känner mig hedrad, tacksam och ödmjuk inför möjligheten jag fått. Att kunna lyfta blicken och tillsammans med erfarna, engagerade och kompetenta kollegor i styrelsen och medarbetare på kansliet se på vår bransch utifrån ett större perspektiv. Men också uppleva situationer när vi zoomar in och belyser utmaningarna i vår samtid genom att finnas tillgängliga för våra medlemmar när de möter problem i sin vardag, oavsett var i landet de befinner sig.

Se dig omkring och låt dig inspireras av och fira kollegornas framgångar!

Vi lever i en tid då tillgång och förhållningssätt till fakta blir allt viktigare oavsett om vi arbetar inom kommun, stat eller privat verksamhet. Vårt sätt att förhålla oss till fakta och till varandra hänger tätt ihop med vilken värdegrund, etiska kompass och i förlängningen även demokratisyn vi har.

Därför blir jag stolt och glad när jag nås av nyheten att arkitekt Petra Gipp och fotograf Mikael Olsson belönats av upphovsrättsorganisationen ALIS för sin kamp mot Arkdes om att bli namngiven på ett korrekt sätt vid Arkitekturbiennalen i Venedig. Ett pris som kan inspirera andra medlemmar som befinner sig i liknande situation att våga stå upp för sin sak och vara förebild! Ett pris som påminner oss om hur viktigt det är att fortsätta arbeta med etiska frågor.

Eller när jag en sen kväll, tillsammans med förbundsdirektören, möter representanter från Skånes arkitektförening som sjuder av kreativa idéer och är eld och lågor inför sin medverkan på H22 City Expo (Helsingborgs kommuns internationella stadsmässa). Våra medlemmar gör skillnad på så många olika sätt!

Att vi är viktiga för många utanför vår kår vittnar även Skellefteå kommuns pågående expansionsresa om. Skellefteås utvecklingskurva saknar motstycke i modern tid när det gäller svenska kommuner i denna storlek. Planeringsarkitekter, landskapsarkitekter, inredningsarkitekter och arkitekter skapar här förutsättningar för andra branscher genom sin medverkan i olika nybyggnadsprojekt. Skellefteå andas modern nybyggaranda och ett självförtroende som inte minst speglar sig i beslutet att bygga ett kulturhus, en kreativ mötesplats för den växande befolkningen. Ett kulturnav som hjälper kommunen att locka till sig nya kommuninvånare och behålla de gamla. Ett hedervärt initiativ som ligger rätt i tiden.

Så se dig omkring och låt dig inspireras av och fira kollegornas framgångar!

Emina Kovacic
Förbundsordförande

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tack för ert engagemang
Krönika

Tack för ert engagemang

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 3–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad:
(Arbets-)livet efter krisen
Krönika

(Arbets-)livet efter krisen

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 2–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad:
Nu betyder förbundet som mest
Krönika

Nu betyder förbundet som mest

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 1–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad: