Utvecklat huvudavtal – HöK T

Publicerad: 2021-06-21

Nu blir det möjligt att löneväxla till pension även för dig som arbetar i kommunal sektor. Det är en av nyheterna i det uppdaterade huvudavtalet mellan AkademikerAlliansen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.

AkademikerAlliansen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har kommit överens om en revidering och en utveckling av det gemensamma huvudavtal, HöK T, som bland annat inkluderar löneavtalet mellan parterna. Utvecklingen består bland annat av en partsgemensam utvärdering av löneavtalet genom att ett avtalsvårdande arbete tillförs. En annan nyhet är att det nu blir möjligt att löneväxla till pension för de medlemmar som omfattas av pensionsavtalet AKAP-KL.

AkademikerAlliansen och SKR har sedan tidigare ett tillsvidareavtal om en Huvudöverenskommelse (HöK T). Avtalet gäller även för medlemsföretag i Sobona som går på de kommunala avtalen.

Parterna har nu kommit överens om dels en revidering av HöK T, dels en utveckling av avtalet.

– Den reviderade och utvecklande Huvudöverenskommelsen möjliggör ett steg i en strategisk översyn av löneavtalet och uppmärksamma utvecklingsbehov och förtydliganden samtidigt som AkademikerAlliansens medlemmar får en möjlighet att ta ett ökat ansvar för sin framtida pension, säger Magnus Berg, ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation.

Ladda ner det uppdaterade avtalet från länklistan här intill.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Sveriges Arkitekters krav i avtalsrörelsen
Kollektivavtal

Sveriges Arkitekters krav i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen har startat för Sveriges Arkitekter. Likabehandling, stupstock och riktlinjer för distansarbete är viktiga krav som förbundet har lämnat till arbetsgivarparten.
Publicerad:
Nya möjligheter för anställda att studera
Kollektivavtal

Nya möjligheter för anställda att studera

Från 1 januari 2023 finns nya möjligheter för dig som är anställd att kompetensutvecklas genom studier, för att stärka din ställning på arbetsmarknaden. Du kan ansöka redan nu.
Publicerad:
Nya regler i LAS – det här gäller
Kollektivavtal

Nya regler i LAS – det här gäller

Den 1 oktober 2022 börjar nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) att gälla. Här kan du se de mest centrala förändringarna för dig som är medlem i Sveriges Arkitekter.
Publicerad: