Utvecklat huvudavtal – HöK T

Publicerad: 2021-06-21

Nu blir det möjligt att löneväxla till pension även för dig som arbetar i kommunal sektor. Det är en av nyheterna i det uppdaterade huvudavtalet mellan AkademikerAlliansen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.

AkademikerAlliansen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har kommit överens om en revidering och en utveckling av det gemensamma huvudavtal, HöK T, som bland annat inkluderar löneavtalet mellan parterna. Utvecklingen består bland annat av en partsgemensam utvärdering av löneavtalet genom att ett avtalsvårdande arbete tillförs. En annan nyhet är att det nu blir möjligt att löneväxla till pension för de medlemmar som omfattas av pensionsavtalet AKAP-KL.

AkademikerAlliansen och SKR har sedan tidigare ett tillsvidareavtal om en Huvudöverenskommelse (HöK T). Avtalet gäller även för medlemsföretag i Sobona som går på de kommunala avtalen.

Parterna har nu kommit överens om dels en revidering av HöK T, dels en utveckling av avtalet.

– Den reviderade och utvecklande Huvudöverenskommelsen möjliggör ett steg i en strategisk översyn av löneavtalet och uppmärksamma utvecklingsbehov och förtydliganden samtidigt som AkademikerAlliansens medlemmar får en möjlighet att ta ett ökat ansvar för sin framtida pension, säger Magnus Berg, ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation.

Ladda ner det uppdaterade avtalet från länklistan här intill.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt kollektivavtal för praktikanställda i privat sektor
Kollektivavtal

Nytt kollektivavtal för praktikanställda i privat sektor

Praktik är en viktig väg in i arkitektyrket. Därför har Sveriges Arkitekter träffat ett kollektivavtal som underlättar möjlighet till praktikanställningar.
Publicerad:
Nytt avtal klart för akademiker i kommuner och regioner
Kollektivavtal

Nytt avtal klart för akademiker i kommuner och regioner

Idag tecknade Sveriges Arkitekter genom AkademikerAlliansen nya avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Avtalen innebär bland annat bättre löneprocesser och bättre enskilda villkor. I överenskommelsen ingår också en satsning på att förbättra chefers förutsättningar att utöva sitt ledarskap.
Publicerad:
Värdesätt akademiker i kommuner och regioner
Kollektivavtal

Värdesätt akademiker i kommuner och regioner

Nu förhandlar vi villkoren för omkring 75 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag. Sveriges Arkitekter och AkademikerAlliansens övriga 15 medlemsförbund menar att arbetsgivarna måste erbjuda anställningsvillkor som kan locka fler akademiker till sektorn.
Publicerad: