Emma Jonsteg. Foto: Joel Nilsson.

Utopia startar stiftelse i Emma Jonstegs namn

Publicerad: 2020-03-10

Sveriges Arkitekter stödjer Utopias initiativ att starta en stiftelse i Emma Jonstegs namn. Jesper Lövkvist, Emmas man och medarbetare på Utopia, skriver här om stiftelsens syfte.

Det finns inget sätt att ersätta Emma. Men det finns ett arv efter henne att vårda och bygga vidare på. Det kommer vi att göra. Ett sätt att göra det på som vi också diskuterade med Emma innan hon gick bort är att starta en stiftelse. En stiftelse som genom ett pris och stipendium kan uppmuntra och stödja individer som verkar i hennes anda.

Människor som lämnat avtryck genom värv eller projekt. I form av gestaltad miljö, design, gränsöverskridande samtal, nätverksskapande eller opinionsbildning. Emmas övertygelse var att god arkitektur och design både kan och bör vara en väldigt viktig del i det arbetet. I så väl den stora som den lilla skalan. Från stadsplan ner till formen på knappen till dörrklockan. Vi formulerar nu våra tankar om stiftelsens verksamhet och kommer att publicera dem inom kort.

Klart är att den huvudsakliga verksamheten blir att årligen dela ut ett pris med tillhörande stipendium. Stiftelsen kommer att hanteras av Sveriges Arkitekter och kommer initialt att ha en styrelse bestående av fem personer. De fyra första är klara och är Mattias Litström som startade Utopia Arkitekter tillsammans med Emma, Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, Karin Ahlzén, projektchef för fokus Skärholmen vid Stockholms stad som under många år satt i styrelsen för Sveriges Arkitekter tillsammans med Emma och till sist Lisa Lindström, vd för designbyrån Doberman. Den sista platsen återstår att fylla.

Donera pengar till stiftelsen

Och så det viktigaste. Redan nu kan ni, företag, organisationer och privatpersoner som vill donera pengar till stiftelsen göra det.

Kontonummer och swishnummer är seb 5240 10 499 91 eller Swish 1232079598.

Till minne av Emma Jonsteg – Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson skriver med anledning av Emma Jonstegs bortgång tidigare i år.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Dubbel rabatt på tågresor med SJ under sommaren
Pressbild SJ. Foto: Stefan Nilsson.
Medlem

Dubbel rabatt på tågresor med SJ under sommaren

I vanliga fall får du som är medlem i Sveriges Arkitekter 10 procents rabatt på alla tågresor med SJ. Under sommaren fördubblar vi rabatten, och du får 20 procents rabatt när du bokar och reser under perioden 1 juni till 31 augusti.
Publicerad:
Arkitekter riskerar att mista sin upphovsrätt
Jens Andersson. Foto: Peter Phillips.
Medlem

Arkitekter riskerar att mista sin upphovsrätt

Det blir allt mer etablerat att arkitektkontor endast anger kontorets namn som upphovsman till det de producerar. Det riskerar i förlängningen att leda till att den enskilde arkitektens rätt till namngivning försvinner. Det menar Sveriges Arkitekters förbundsjurist Jens Andersson.
Publicerad:
Hjälp oss utse Årets arkitekturkommun
Medlem

Hjälp oss utse Årets arkitekturkommun

För femte året i rad kommer Sveriges Arkitekter tillsammans med HSB att dela ut utmärkelsen Sveriges arkitekturkommun. Har du fått ett mejl till din inkorg – svara gärna på undersökningen.
Publicerad: