Tävling för väg- och järnvägsbro i Oxberg avgjord

Publicerad: 2020-10-14

Tävlingen om gestaltning av ny väg- och järnvägsbro över Österdalälven i Oxberg är nu avslutad. Tävlingen arrangeras av Trafikverket i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Tävlingens syfte var att få genomförbara och utvecklingsbara förslag där järnvägsbron, vägbron samt entréplatserna blir en väl gestaltade helhet. Syftet var också att, utan föregående annonsering, handla upp konsulttjänster av det vinnande teamet i det fortsatta arbetet med färdigställande av vägplan, förfrågningsunderlag för totalentreprenad, produktion och uppföljning.

Vinnande förslag – Kinetik 

COWI – Dissing+Weitling
Ingenjör Bro: Projektledare/samordnande projekteringsledare Niels Bitsch
Arkitekt Bro: Jesper Henriksen, Dissing+Weitling
Arkitekt landskap: Per Axelsson, Arkitema (COWI A/S)

Kinetik är ett helgjutet förslag, där form, konstruktion och genomförbarhet har vägt lika tungt och vittnar om ett mycket lyckat samarbete mellan arkitekt och konstruktör. De två broarna är utformade som en arkitektonisk helhet och utgör en vacker siluett på håll – men de är också genomarbetade in i minsta detalj och har kvaliteter även i den nära skalan.

Ur juryns utlåtande

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Skellefteå resecentrum är avslutad
Tävlingar

Tävling om Skellefteå resecentrum är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Skellefteå resecentrum. Kommunen anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus
Tävlingar

Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus

Ulricehamns kommun anordnar en inbjuden projekttävling för fyra tävlande om gestaltning av Ulricehamns kulturhus och omgivande mark på Marknadsplatsen i Ulricehamn.
Publicerad: