Tävla om New European Bauhaus Prizes 2024

Publicerad: 2023-10-05

Nominera koncept eller projekt senast den 10 november 2023.

New European Bauhaus (NEB) är ett kreativt och tvärvetenskapligt initiativ från Europeiska kommissionen som kopplar samman European Green Deal med våra livsrum och upplevelser. De uppmanar alla européer att föreställa sig och tillsammans bygga en hållbar och inkluderande framtid som är vacker för våra ögon, sinnen och själar.

Genom att brygga bakgrunder, vetenskaper och bygga på deltagande på alla nivåer, ämnar NEB inspirera en rörelse för att underlätta och styra omvandlingen av våra samhällen enligt tre oskiljaktiga värderingar:

 • Hållbarhet, från klimatmål till cirkularitet, nollutsläpp och biologisk mångfald
 • Inkludering, från att värdesätta mångfald till att säkra tillgänglighet och överkomliga kostnader
 • Estetik och upplevelsens kvalitet för människor, genom design och kulturell nytta

Fyra priskategorier

 1. Reconnecting with nature
 2. Regaining a sense of belonging
 3. Prioritising the places and people that need it the most
 4. Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking

Inom varje kategori finns två parallella tävlingsspår:

 1. Champions – existing and completed projects in line with the New European Bauhaus values and principles
  Befintliga och avslutade projekt med tydliga och positiva resultat. Vinnarna tilldelas €30 000 och ett kommunikationspaket.
 2. Rising Stars – concepts by young talents under 30
  Koncept av unga talanger i åldern 30 år eller yngre. Koncepten kan vara i olika utvecklingsstadier, från idéer med en tydlig plan till prototypnivå. Vinnarna tilldelas €15 000 och ett kommunikationspaket.

Vem kan söka

Sökande av alla nationaliteter och bakgrunder är behöriga förutsatt att nominerade koncept och projekt genomförs i EU, västra Balkan eller Ukraina.

Sista ansökningsdatum är den 10 november 2023 kl. 19:00 CET.

Nya tävlingsinslag

I år välkomnas för första gången även tillämpningar av projekt och koncept i Ukraina utöver de genomförda i EU:s medlemsstater och västra Balkan.

Priserna för “Särskilt erkännande för Ukrainas återuppbyggnads- och återhämtningsinsats” kommer att tillägnas projekt och koncept som bidrar till Ukrainas återhämtning och återuppbyggnad i linje med de nya europeiska Bauhaus-värderingarna.

En annan nyhet i år är fokus på projekt och koncept från EU:s regioner som står inför socioekonomiska frågor eller utmaningar i den dubbla digitala och gröna omställningen.

Hur du söker

Detaljerad information med anvisningar och resultat av tidigare upplagor av tävlingen finner du här: https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu

Priser och tillkännagivande

Priserna 2024 kommer att delas ut till 20 vinnare som kommer att få priser på upp till 30 000 EUR, samt ett kommunikationspaket för att hjälpa dem att vidareutveckla och marknadsföra sina projekt och koncept.

De kommer att tillkännages under den nya europeiska Bauhaus-festivalen, som äger rum i Bryssel den 17–21 april, vid en prisceremoni som anordnas av Europeiska kommissionen.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord
Tävlingar

Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord

Higab anordnade, i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad:
Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord
Tävlingar

Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord

Norrköpings kommun har arrangerat en inbjuden tävling för fyra team om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och stadsmiljön intill. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad: