Sveriges Arkitekter stöder demokratirörelsen i Iran

Publicerad: 2022-10-19

Jag är stolt över att vara ordförande i ett förbund som är del av Saco, som höjer rösten för grundläggande rättigheter i Iran, skriver Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

I Iran kämpar demokrati- och frihetstörstande människor för något som ter sig självklart för oss svenskar: ett liv man själv får bestämma över. Den tändande gnistan blev dödsmisshandeln av den 22-åriga kurdisk-iranska kvinnan Jina (Mahsa) Amini. Hon greps av Teherans så kallade moralpolis som ansåg att hennes slöja inte satt rätt, och misshandlades så brutalt att hon avled.
Kvinnorna gick ut först i protester mot det förhatliga slöjtvånget och sedan följde männen efter. I en månad har landsomfattande protester pågått, fredliga protester som brutalt slagits ner. Människor har mördats, fängslats och torterats, men ger inte upp. Protesterna fortsätter sprida sig.

Som ordförande i Sveriges Arkitekter har jag blivit överöst av mejl med uppmaningar att stödja människor som, med livet som insats, slåss för demokratin i Iran.

Emina Kovacic, ordförande i Sveriges Arkitekter.

Som ordförande i Sveriges Arkitekter har jag blivit överöst av mejl med uppmaningar att stödja människor som, med livet som insats, slåss för demokratin i Iran. Det gör vi, tillsammans med övriga förbund i Sacofederationen.

Saco har gjort ett kraftfullt uttalande och företrädare har protesterat vid Irans ambassad tillsammans med LO och TCO. De tre federationerna har också skickat ett gemensamt protestbrev till den iranska ambassadören. ”We express our grave concern regarding the violence and continued brutality of the Iranian authorities against its own people”, skriver LO:s Susanna Gideonsson, TCO:s Therese Svanström och Sacos Göran Arrius bland annat. 

Jag är stolt över att vara ordförande i ett förbund som är del av Saco, som höjer rösten för grundläggande rättigheter i Iran.

Sacos styrelse gjorde följande uttalande den 11 oktober:

Fredliga demonstranter – många av dem studenter och forskare – fängslas eller dödas när de protesterar mot den iranska regimen. Vi ser med bestörtning på beskjutningarna vid Sharifuniversitetet, inte minst mot bakgrund av att högre utbildning och forskning är avgörande i byggandet av en fungerande demokrati. Den iranska ledningens agerande är fullständigt oacceptabelt.

Saco uppmanar myndigheterna i Iran att respektera grundläggande demokratiska principer såsom yttrandefrihet, föreningsfrihet och kvinnors fri- och rättigheter. Vi uppmanar politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld mot egna medborgare och att vidta relevanta åtgärder i denna kritiska situation. Vi vill visa vår solidaritet med alla fredligt protesterande i Iran.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Lättare att bli medlem och ansöka om yrkestitel
Medlem

Lättare att bli medlem och ansöka om yrkestitel

Nu har det blivit lättare bli medlem i Sveriges Arkitekter och ansöka om yrkestitel för dig som har gått en masterutbildning som motsvarar en master i arkitektur.
Publicerad:
Arkitekters förmåga behövs som aldrig förr
Medlem

Arkitekters förmåga behövs som aldrig förr

Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic summerar året och önskar alla medlemmar en God Jul och Gott Nytt År.
Publicerad: