Stigtomta skola vinner Sörmlands arkitekturpris 2021

Publicerad: 2022-11-20

Söndagen den 20 november delade Sveriges Arkitekter Södermanland ut Arkitekturpris 2021 för nybyggnad och inredningsarkitektur till Stigtomta skola, som ritats av Carlstedt Arkitekter.

Juryns motivering

Stigtomta skola och förskola är resultatet av en mycket målmedveten och ambitiös satsning på kvalitet i planering, utformning och inredning av lokalerna.

Stor omsorg har till exempel lagts på ljudmiljö och färgsättning. Inredningens dova färger i grönt, grått och blått ger ett lugnt och harmoniskt intryck.

Samarbetet mellan arkitekt, byggherre, utförare och skolans representanter har varit avgörande för det lyckade resultatet: En skola byggd för barns behov där också personalen trivs ger i sin tur många positiva effekter för lokalsamhället. Ett exempel på att god arkitektur spelar roll!

– Vi är otroligt stolta över att få ta emot Sveriges arkitekter Södermanlands pris för god arkitektur. Skolan ligger ”mitt i byn” och har utformats med särskild hänsyn till barn med neuropsykiatriska funktionshinder, så kallad NPF-diagnos, vilket gjort att vi lagt särskild vikt vid att skapa en god ljudmiljö och lugn färgsättning, säger Anette Eriksson, affärsansvarig för utbildningsbyggnader på Carlstedt Arkitekter.

Byggherre är Nyköpings kommun och byggnaden som byggdes av Skanska stod färdig 2019. Ansvarig arkitekt på Carlstedt Arkitekter var Molly Wikdahl och ansvarig inredningsarkitekt Elizabeth Thompson. På grund av pandemin delades priset ut först i år.

Juryn på Sveriges Arkitekter Södermanland har bestått av Xiomara Smedbäck, Torbjörg Sekse och Roland Nitz. Priset består av en plakett som kommer sättas upp på byggnaden. Prisutdelningen ägde rum på Sörmlands museum, som också ritats av Carlstedt Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ombyggt lasarett uppmärksammas i radio
Södermanland

Ombyggt lasarett uppmärksammas i radio

Vårdarkitektur i Region Södermanland, med Carlstedt Arkitekter vid rodret, kommenteras i ett inslag i P4-Sörmland.
Publicerad:
Ombyggnad och inredningsarkitektur gav arkitekturpris
Södermanland

Ombyggnad och inredningsarkitektur gav arkitekturpris

Ombyggnad från badhus till bibliotek och hela inredningsarkitekturen i Mälardalens universitets nya campus i Eskilstuna vinner Sörmlands arkitekturpris 2022. Priset delades ut söndagen den 20 november 2022.
Publicerad:
Vinnare av Södermanlands arkitekturpris 2020
Södermanland

Vinnare av Södermanlands arkitekturpris 2020

Juryn har utsett Södra kyrkogården i Strängnäs till vinnare av Södermanlands pris för god arkitektur 2020.
Publicerad: