Podden Arkitekturens vinnare – Frihetslängtan i välfärdsstaten

Publicerad: 2023-01-27

Arkitekturens vinnare är en podcast om det sextioårsfirande Kasper Salin-priset, arkitektursveriges finaste pris. Det här sjätte avsnittet i serien handlar om prisets första tid – åren 1962 – 69.

Sjätte delen om det sextioårsfirande Kasper Salin-priset handlar om prisets första tid. I ett expansivt och allt rikare folkhem instiftas Kasper Salin-priset för att prisa konstnärlighet i arkitekturen. Tidens hastighet, välstånd och tillväxt har kanske lämnat just denna del av arkitekturen bakom sig. Åtminstone tyck arkitekterna tycka så. Det första priset ges till den åldrande Sigurd Lewerentz för hans återkomst till arkitekturscenen, Markuskyrkan i Björkhagen, Stockholm. En hantverksmässigt, stram och allvarlig tegelkyrka, en skönhetens tillflyktsort i välfärdsstaten, som arkitekturhistorikern Göran Lindahl skrev.

Vinnare av det allra första Kasper Salin-priset var Markuskyrkan i Björkahgen i Stockholm, 1962. Arkitekt Sigurd Lewerentz.

Tidens priser delas mellan allvarliga kyrkor och krematorium och nya konsumtionspalats, liksom medborgarhus och stadshus. Tillsammans ger de en bild av ett samhälle som navigerar mellan samhällsbygge och tillväxt, det gemensamma och det privata.

Vildanden, som vann Kasper Salin-priset 1969. Arkitekt Bengt Edman.

Den arkitektur man prisar, kan man utläsa i motiveringarna, skapar skönhet och kvalitet och trots de stora skalorna, trots den långt drivna rationaliseringen av byggandet. Arkitekturen är ett trots, ett motstånd.

Vi pratar också med Josef Eder på General Architecture om vad de som ett nutida kontor har lärt av sextiotalet, av deras strukturalism, repetitioner som ett sätt att kunna skapa något som håller och är vackert i en tid – vår tid – som liksom sextiotalet har en starkt rationaliserad byggmetod.

Medverkande: Dan Hallemar

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Podd om vinnaren av Guldstolen Produkt 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Guldstolen Produkt 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. I det här avsnittet träffar vi Jan Loftén på Glänta design, som vann Guldstolen för årets produkt 2022 för sina utegym.
Publicerad:
Podd om vinnaren av Landmärket 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Landmärket 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om Dockanparken i Helsingborg, vinnare av Landmärket 2022.
Publicerad:
Podd om vinnaren av Guldstolen Interiör 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Guldstolen Interiör 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om handlar om foajén till Uppsala stadsteater, vinnare av Guldstolen 2022.
Publicerad: