Podd om vinnaren av Planpriset 2022

Publicerad: 2023-03-24

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om planen Staden vid parken, som vann Planpriset för 2022.

Staden vid parken, så heter den plan i Borås som i år blev Sveriges bästa och fick planpriset. Hör stadsarkitekten Richard Matsson berätta om hur han fick idén om en motorväg för älgar, men sen tänkte att man kunde ha en för människor, genom staden, mellan kullarna i Borås. Och om hur en idé om en stor park kan få alla att prata stadsbyggnad, om hur hans säregna skisser och ritningar – en mix av Slas och Sven Nordqvist – har gjort stadsplaneringen till en konstform, något som är drivet av lust.

Dessutom möter vi de två politikerna som drivit igenom projektet politiskt – och som vill se modigare tjänstepersoner.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar
Arkitekturpriser

Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar

Gör som Halmstad, Trelleborg, Norrköping och Söderköping och anamma det holistiska, långsiktiga perspektivet, uppmanar juryn för Sveriges Arkitekters Planpris 2023 i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Publicerad:
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad: