Podd om vinnaren av Planpriset 2022

Publicerad: 2023-03-24

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om planen Staden vid parken, som vann Planpriset för 2022.

Staden vid parken, så heter den plan i Borås som i år blev Sveriges bästa och fick planpriset. Hör stadsarkitekten Richard Matsson berätta om hur han fick idén om en motorväg för älgar, men sen tänkte att man kunde ha en för människor, genom staden, mellan kullarna i Borås. Och om hur en idé om en stor park kan få alla att prata stadsbyggnad, om hur hans säregna skisser och ritningar – en mix av Slas och Sven Nordqvist – har gjort stadsplaneringen till en konstform, något som är drivet av lust.

Dessutom möter vi de två politikerna som drivit igenom projektet politiskt – och som vill se modigare tjänstepersoner.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nominerade till Trafikverkets arkitekturpris 2023
Trafikverkets arkitekturpris

Nominerade till Trafikverkets arkitekturpris 2023

Ekodukt Hallandsåsen, Folke Bernadottes bro, Nya Skurubron och Station Rosengård. Fyra vitt skilda infrastrukturanläggningar tävlar om Trafikverkets arkitekturpris 2023. Vem som tar hem priset avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 9 april i Malmö.
Publicerad:
Lämna in bidrag till UIA 2030 Award
Arkitekturpriser

Lämna in bidrag till UIA 2030 Award

International Union of Architects, i samarbete med UN-Habitat, lanserar den andra omgången av UIA 2030 Award.
Publicerad:
Vinnare 2023 års Vårdbyggnadspris
Vårdbyggnadspriset

Vinnare 2023 års Vårdbyggnadspris

Forum vårdbyggnad har utsett vinnarna av 2023 års Vårdbyggnadspris. Vinnarna tog emot sina diplom under Forum Vårdbyggnads höstkonferens.
Publicerad: