Podd om vinnaren av Landmärket 2022

Publicerad: 2023-04-17

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om Dockanparken i Helsingborg, vinnare av Landmärket 2022.

2022 års bästa landskapsarkitektur finns i Helsingborg. Mellan den gamla stadens gator och Oceanhamnens nybyggen ligger Dockanparken. Den gamla torrdockan har tagits över av växter – och djur. Exotiska träd och blommor och en djungellekplats för barnen.

Mellan Danmarksbåten och lastbilarna, hörs ljudet från fåglar och apor, lägg till den gamla dockans kran, så är det inte olikt en fantasi av Jan Lööf.

Vi pratar med Sara Schlyter, landskapsarkitekt på Helsingborgs stad och Karolina Halldin, landskapsarkitekt och arkitekt på Krook och Tjäder om hur man skapar skönhet och fantasier mitt i den brusande verkligheten – och argumenterar för det gröna och offentliga i en växande stad. Och om att upptäcka nya växter och om att dammsuga Tyskland på lekplatser med barnen.

Dessutom träffar vi Ivana och hennes tre barn i “elefantparken”.

Medverkar gör:

  • Sara Schlyter, landskapsarkitekt på Helsingborgs stad
  • Karolina Halldin, landskapsarkitekt och arkitekt på Krook och Tjäder
  • Dan Hallemar, landskapsarkitekt, skribent, driver podcasten Staden

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad:
Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen
Arkitekturpriser

Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge.
Publicerad: