Podd om vinnaren av Guldstolen Produkt 2022

Publicerad: 2023-05-15

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. I det här avsnittet träffar vi Jan Loftén på Glänta design, som vann Guldstolen för årets produkt 2022 för sina utegym.

Glänta utomhusgym fick, enligt juryn, priset för dess ”skulpturala gestalt och hälsofrämjande funktion”. Juryn formulerade med en önskan, att man med produkterna skapat ”en mötesplats tillgänglig för precis alla i staden, något som det behövs mer av i vår samtid.”

Glänta design har sin bakgrund i skejtkulturen, en frihetens kultur. Jan Loftén berättar om hur han byggde egna skejtramper i skogarna kring Huddinge som ung, en erfarenhet av frihet som han bär med sig in i formgivningen av dessa produkter för den offentliga miljön. Men här fanns också tankar om att göra uterummen tillgängliga för fler. De olika möjliga greppstorlekarna gör att även de med små händer kan använda dem. Och så frågan: Hur blir den offentliga miljön en roligare plats, med plats för en känsla av frihet?

Vi har också pratat med de som planerar för och placerar ut utegym. Jenny Lindskog och Louice Persson arbetar på Stockholms stad med att bland annat få fler tjejer att träna. Då betyder det mycket hur utegymmen ser ut och var de finns. Man ser också att det inte räcker med att placera ut dem – människor måste också få veta vilka möjligheter de bär på, en urban pedagogik behövs, kanske med gruppträningar ordnade av det offentliga. Allt för att motverka den hälsokatastrof som vi står inför i stillasittandets tid.

Medverkande

  • Jan Loftén, Glänta Design
  • Jenny Lindskog, Strateg, Idrottsförvaltningen Stockholm
  • Louice Persson, idrottsplanerare, Idrottsförvaltningen Stockholm.
  • Dan Hallemar, landskapsarkitekt, skribent, driver podcasten Staden

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Vinnare 2023 års Vårdbyggnadspris
Vårdbyggnadspriset

Vinnare 2023 års Vårdbyggnadspris

Forum vårdbyggnad har utsett vinnarna av 2023 års Vårdbyggnadspris. Vinnarna tog emot sina diplom under Forum Vårdbyggnads höstkonferens.
Publicerad:
Nominerade till Vårdbyggnadspriset 2023
Vårdbyggnadspriset

Nominerade till Vårdbyggnadspriset 2023

Nu är det klart vilka byggnader som är nominerade till Vårdbyggnadspriset 2023. Juryn har fastnat för sju förslag i två olika kategorier.
Publicerad:
Podd om vinnaren av Landmärket 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Landmärket 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om Dockanparken i Helsingborg, vinnare av Landmärket 2022.
Publicerad: