Podd om vinnaren av Guldstolen Produkt 2022

Publicerad: 2023-05-15

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. I det här avsnittet träffar vi Jan Loftén på Glänta design, som vann Guldstolen för årets produkt 2022 för sina utegym.

Glänta utomhusgym fick, enligt juryn, priset för dess ”skulpturala gestalt och hälsofrämjande funktion”. Juryn formulerade med en önskan, att man med produkterna skapat ”en mötesplats tillgänglig för precis alla i staden, något som det behövs mer av i vår samtid.”

Glänta design har sin bakgrund i skejtkulturen, en frihetens kultur. Jan Loftén berättar om hur han byggde egna skejtramper i skogarna kring Huddinge som ung, en erfarenhet av frihet som han bär med sig in i formgivningen av dessa produkter för den offentliga miljön. Men här fanns också tankar om att göra uterummen tillgängliga för fler. De olika möjliga greppstorlekarna gör att även de med små händer kan använda dem. Och så frågan: Hur blir den offentliga miljön en roligare plats, med plats för en känsla av frihet?

Vi har också pratat med de som planerar för och placerar ut utegym. Jenny Lindskog och Louice Persson arbetar på Stockholms stad med att bland annat få fler tjejer att träna. Då betyder det mycket hur utegymmen ser ut och var de finns. Man ser också att det inte räcker med att placera ut dem – människor måste också få veta vilka möjligheter de bär på, en urban pedagogik behövs, kanske med gruppträningar ordnade av det offentliga. Allt för att motverka den hälsokatastrof som vi står inför i stillasittandets tid.

Medverkande

  • Jan Loftén, Glänta Design
  • Jenny Lindskog, Strateg, Idrottsförvaltningen Stockholm
  • Louice Persson, idrottsplanerare, Idrottsförvaltningen Stockholm.
  • Dan Hallemar, landskapsarkitekt, skribent, driver podcasten Staden

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar
Arkitekturpriser

Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar

Gör som Halmstad, Trelleborg, Norrköping och Söderköping och anamma det holistiska, långsiktiga perspektivet, uppmanar juryn för Sveriges Arkitekters Planpris 2023 i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Publicerad:
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad: