Planpriset – här är de nominerade

Publicerad: 2022-02-22

Nu är det klart vilka fyra projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters Planpris. Vem som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.

Ett planarbete är ett brett begrepp – det kan vara en översiktsplan som definierar byggandet i hela kommunen, en detaljplan som är rättsligt bindande och bestämmer hur mark och vatten ska användas eller en arkitekturpolicy som ger konkret stöd i diskussioner om arkitekturfrågor. Årets jury för Planpriset har granskat omkring ett 20-tal inskickade bidrag.

Vi är imponerade över engagemanget, kvaliteten i dokument och processerna för delaktighet – några program är bland de bästa vi sett. De planarbeten vi har valt att nominera är våra medskick till branschen, de är föredömen som inspirerar till nytänkande och kan appliceras på fler projekt.

Vesna Vasiljkovic, juryns ordförande

– Allt börjar med en bra plan! Strategi och beslut i tidiga skeden har avgörande påverkan på det byggda resultatet. Vi vill därför lyfta kommuner som jobbar kunnigt, lyhört och innovativt med sina planarbeten med hjälp av Planpriset, säger Tobias Olsson, Sveriges Arkitekters förbundsdirektör.

Planpriset 30 år

Planpriset delades ut första gången 1992 och fyller 30 år i år. Priset delas ut för att sätta strålkastarljuset på det osynliga men strategiskt betydelsefulla planarbetet som sker i kommunerna.

Prisutdelning på Arkitekturgalan

Vem av de fyra nominerade som vinner Planpriset avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april. Galan sänds live från Kulturhuset i Stockholm under en eftermiddag där prisutdelningar varvas med föreläsningar.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kreativa kommuner nominerade till Planpriset
Arkitekturpriser

Kreativa kommuner nominerade till Planpriset

Halmstad kommuns utbyggnadsplan, kunskapsunderlag om jordbruksmarken i Norrköping, planeringsbesked för Bergön i Söderköpings kommun och tillägg till Trelleborgs översiktsplan om stigande havsnivåer.
Publicerad:
Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset
Planpriset

Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset

Park i Borås, sjukhusområde i Malmö, miljonprogram i Nyköping och lek i Örebro. Det är de som tävlar om Sveriges Arkitekters Planpris 2022.
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad: