Ombyggnad och inredningsarkitektur gav arkitekturpris

Publicerad: 2022-11-24

Ombyggnaden från badhus till bibliotek och inredningsarkitekturen i Mälardalens universitets nya campus i Eskilstuna vinner Sörmlands arkitekturpris 2022. Priset delades ut söndagen den 20 november 2022.

Mälardalens universitet har haft ett campus i Västerås sedan länge. I Eskilstuna satt akademierna utspridda i separata byggnader runt om i staden och där saknades den sammanhållning som ett campus ger. Det fanns ett starkt intresse från stadens sida att behålla universitetets närvaro i Eskilstuna och tillsammans utlyste stad och universitet en tävling för ett nytt campus. Tävlingen vanns av 3XN Architects.

Universitetsbiblioteks ombyggnad och inredningsarkitekturen i det nybyggda campus Eskilstuna tilldelas Sörmlands arkitekturpris 2022.

Husarkitekt: 3XN Architects
Inredningsarkitekt: AIX Arkitekter
Byggnadsår: 2020

Juryns motivering

“Badhuset förklarades som byggnadsminne av Länsstyrelsen 2013. Badhuset, uppfört 1933, har med känsla och stor respekt för byggnadens ursprungliga kvaliteter omvandlats till universitetsbibliotek, där studenter och allmänhet kan djupdyka i kunskapens värld i den tidigare bassängen. Rummet flödar av ljus och upplevs harmoniskt och tilltalande. Delar av den gamla läktaren finns kvar och ger en fin kontrast till de nya uppglasade studierummen.

Inredning och färgsättning binder samman biblioteket med övriga utrymmen i det nybyggda universitetet till en helhet. Volymerna upplevs komplexa utan att vara komplicerade, det är enkelt att orientera sig i lokalerna. Nybyggnadens arkitektur stöds och förfinas av den genomarbetade inredningsarkitekturen. Atmosfären är varm, vänlig och inspirerande med uttrycksfull färgsättning och hantverksmässiga inredningsdetaljer. Universitets studenter och anställda har fått goda ramar för sitt arbete!”

Badhuset, som färdigställdes 1932 och invigdes 1933, är ritat av arkitekten Paul Hedqvist.

Jury

Juryn för Sveriges Arkitekter Södermanland har bestått av: Xiomara Smedbäck, Torbjörg Sekse och Roland Nitz.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ombyggt lasarett uppmärksammas i radio
Södermanland

Ombyggt lasarett uppmärksammas i radio

Vårdarkitektur i Region Södermanland, med Carlstedt Arkitekter vid rodret, kommenteras i ett inslag i P4-Sörmland.
Publicerad:
Stigtomta skola vinner Sörmlands arkitekturpris 2021
Södermanland

Stigtomta skola vinner Sörmlands arkitekturpris 2021

Söndagen den 20 november delade Sveriges Arkitekter Södermanland ut Arkitekturpris 2021 för nybyggnad och inredningsarkitektur till Stigtomta skola, som ritats av Carlstedt Arkitekter.
Publicerad:
Vinnare av Södermanlands arkitekturpris 2020
Södermanland

Vinnare av Södermanlands arkitekturpris 2020

Juryn har utsett Södra kyrkogården i Strängnäs till vinnare av Södermanlands pris för god arkitektur 2020.
Publicerad: