Nytt poddavsnitt – Att minnas med arkitektur

Publicerad: 2022-11-30

Nu finns ett nytt avsnitt ute av podden av Arkitekturens vinnare – podden som berättar historien om sextioårs-jubilerande Kasper Salin-priset. I det här avsnittet vandrar Dan Hallemar förbi två decennieskiften.

Gunnar Mattssons kulturhus i Leksand. Foto: Bert Leandersson. Foto: Bert Leandersson.

Alla vet ju att ingenting egentligen händer när ett decennium skiftar och ett annat börjar, ändå är det ofta så vi i efterhand förstår historien. Vi ska gå från 1977 – året då bandet som skulle släppa Sveriges första punksingel Kriminella gitarrer gör sin första spelning – till 1991 – året då Ny Demokrati kom in i riksdagen. På vägen passerar vi 1980 och 1990. Från punk till populism. Kanske har avståndet mellan vad arkitekterna belönade och vad samtiden prioriterade aldrig varit större än under denna tid. Här syns mycket lite av decenniets stora kreditfest, mycket lite av tillväxt och börsfest, av kontorsbyggnader vid motorvägarna eller skrytbyggen mitt i stan.

Avsnitt fyra av podden Arkitekturens vinnare finns ute nu.

Kasper Salin-vinnarna på 1980-talet är, de allra flesta, lågmälda, vänliga, hantverksmässiga. Vi hittar ett minnesarbete och en längtan till det långsamma, eftertänksamma, i en snabb tid. En arkitekt får två pris under den här tiden: Gunnar Mattsson. Vi besöker hans kulturhus i Leksand tillsammans med stadsarkitekten i Borlänge Pernilla Wåhlin-Norén. Gunnar Mattssons hem var fyllt med bilder från ett svunnet Sverige, men också ett antikt Rom och med CD-skivor med dalarnas flinkaste och mest rytmiska spelmän. Det finns ett minnesarbete, privat, nationellt och globalt, i hans arkitektur som går att lära sig mycket av. Ett minnesarbete som undviker de enkla historiska och nationella symbolerna och söker efter det grundläggande, rum, skydd, snår och en musikalisk rytm som alla kan stampa takten till.

Medverkande Pernilla Wåhlin-Norén, stadsarkitekt i Borlänge Katarina Rundgren, skribent och arkitekt Dan Hallemar, redaktör Arkitektur förlag och skribent.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Podden Arkitekturens vinnare – från guldkalv till kris
Arkitekturpriser

Podden Arkitekturens vinnare – från guldkalv till kris

Arkitekturens vinnare är en podcast om det sextioårsfirande Kasper Salin-priset, arkitektursveriges finaste pris. I det här avsnittet närmar vi oss vår egen tid och en av de senaste trettio årens mest inflytelserika arkitekter, Gert Wingårdh.
Publicerad:
Tredje avsnittet av Arkitekturens Vinnare
Arkitekturpriser

Tredje avsnittet av Arkitekturens Vinnare

Vad kan vi begripa om den tid som nyss passerat? Vad hände när design och heminredning fick ett uppsving i Sverige på 2000-talet och hur tog arkitekturen sin tydliga, formgivande plats? Det tar Dan Hallemar reda på i podden Arkitekturens vinnare. Nu är avsnitt tre ute och finns att lyssna där poddar finns.
Publicerad: