Skara domkyrka. Foto: Dan Hallemar.

Nytt avsnitt – Staden besöker Skaraborg

Publicerad: 2021-05-21

Podcasten Staden öppnar upp staden och dess arkitektur. Den här gången besöker de Skaraborg. Ett dramatiskt landskap med där också städerna Skövde, Mariestad och Skara ligger.

Vi står på toppen av platåberget Billingen i Västergötland. Vi står med ryggen mot väster och blickar österut. Skövde breder ut sig nedanför. Vi ser ut mot Vättern. I den dal som är Skövde rinner en å, Ösan, en biflod till Tidan lite längre bort som rinner genom Tibro, upp mot Moholm, norrut mot Vänern Ullervad, och Mariestad. Bakom oss, nedanför bergets andra sluttning ligger låglandet, vattenmarkerna, Hornborgarsjön, Varnhem, Axvall, ett deltaliknande område som bildats efter istiden. Bortanför det Skara. Det är vårt landskap.

Här ligger, helt nära varandra: Skövde, Mariestad och Skara.

Det här är en resa genom ett konkurrensen och det ömsesidiga beroendets urbana landskap. Det finns ingen given centralort, även om de alla tre under historiens gång har tagit på sig den hatten.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt avsnitt av podcasten Staden
Podcast Staden

Nytt avsnitt av podcasten Staden

Den populära podcasten Staden öppnar upp staden och dess arkitektur. Vad händer om vi skrapar lite på ytan och kommer bakom fasaderna? Lyssna på det senaste avsnittet – om Eskilstuna.
Publicerad:
Gävle – etablerad outsider
Podcast Staden

Gävle – etablerad outsider

Nu finns ett nytt avsnitt av podcasten Staden att lyssna på. Den här gången handler det om Gävle. Det är en stad som har många olika ansikten som visar sig när man borrar i dess förflutna och rör sig i dess stadsdelar.
Publicerad: