Nytt avsnitt av podden Arkitekturens vinnare

Publicerad: 2022-10-05

Det allra främsta som byggts under ett årtionde, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ”Arkitekturens vinnare”. Nu är avsnitt två ute och finns att lyssna på där poddar finns.

Arkitekturens vinnare är en podd om Kasper Salin priset – arkitekturens finaste pris – genom tiderna. I det andra avsnittet landar vi i det tidiga 1970-talets sökande efter relationen mellan individ och kollektiv i energikrisens och det fullbordade folkhemmets tid. 1970 fick kvarteret Barberaren i Sandviken, ritat av Ralph Erskine, priset. Det kan sägas svara på en längtan efter skönhet och närhet i välfärdssamhället.

Grisen har kanske inte skönheten, men den har knorren. Hans arkitektur är full av knorrar som gör en på gott humör och får en att känna sig hemma och i någon mening sedd.

Ralph Erskine hade i flera decennier arbetat i bruksorter. Där hade han plockat upp ett parallellt Sverige, ett Sverige av närmare relationer och mindre skala. Hans byggnader och stadsdelar kunde fylla den längtan efter människans mått och drivkrafter i en tid av industrialisering och storskalighet. Kanske kände sig medborgaren lite vilsen i allt det nya och funktionella.

Avsnitt två av podden Arkitekturens vinnare finns ute nu.

Kväkarbarnet Erskine, bruksskildraren Erskine och arkitekten Erskine menade att allt inte bara skulle vara vackert eller bara funktionellt. Gud skapade inte bara gasellen, sa han, utan också grisen. Grisen har kanske inte skönheten, men den har knorren. Hans arkitektur är full av knorrar som gör en på gott humör och får en att känna sig hemma och i någon mening sedd.

I programmet medverkar:

  • Dan Hallemar, redaktör och skribent
  • Katarina Rundgren, arkitekt och skribent
  • Björn Eklund, arkitekt

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Podd om Kasper Salin-prisvinnaren 2022
Arkitekturpriser

Podd om Kasper Salin-prisvinnaren 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om Merkurhuset, som vann Kasper Salin-priset för 2022.
Publicerad:
Helsingborg, Skövde och Uppsala tävlar om landskapspris
Landmärket

Helsingborg, Skövde och Uppsala tävlar om landskapspris

Landmärket är Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur. I år tävlar Dockanparken i Helsingborg, Hertig Johans torg och gata i Skövde samt Siegbahnsparken i Uppsala. På måndag den 13 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalans prisutdelning i Göteborg.
Publicerad:
Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset
Planpriset

Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset

Park i Borås, sjukhusområde i Malmö, miljonprogram i Nyköping och lek i Örebro. Det är de som tävlar om Sveriges Arkitekters Planpris 2022.
Publicerad: