Nytt avsnitt av podcasten Staden

Publicerad: 2021-03-19

Den populära podcasten Staden öppnar upp staden och dess arkitektur. Vad händer om vi skrapar lite på ytan och kommer bakom fasaderna? Lyssna på det senaste avsnittet – om Eskilstuna.

Lyssna på senaste avsnittet av Staden – den här gången om Eskilstuna.

I Eskilstuna tycks varje nytt lager försöka glömma det som kom innan. Som om man aldrig kan kliva ner i samma fors två gånger. Den hantverksstad som ligger längst inne i staden har under 1900-talet höljts i  idén om arbetarstaden.

Den stolta fristadens mästare slipade knivar, skalpeller, spik, åderlåtningsjärn, nålar, filar, rakknivar, klensmide, måttsatser och urverk. Omsorgsfullt formade ting, lagda i askar. Men på torget i Eskilstuna restes vid 300 års jubileet 1959 en staty över två smeder mes vällande muskler och stora släggor. Idag flyr man på samma vis arbetarstaden, men man vände inte åter till det där klena, sirliga, vassa, utan söker åter göra något som skymmer historien, skuggar den med nya stora hus.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt avsnitt – Staden besöker Skaraborg
Podcast Staden

Nytt avsnitt – Staden besöker Skaraborg

Podcasten Staden öppnar upp staden och dess arkitektur. Den här gången besöker de Skaraborg. Ett dramatiskt landskap med där också städerna Skövde, Mariestad och Skara ligger.
Publicerad:
Gävle – etablerad outsider
Podcast Staden

Gävle – etablerad outsider

Nu finns ett nytt avsnitt av podcasten Staden att lyssna på. Den här gången handler det om Gävle. Det är en stad som har många olika ansikten som visar sig när man borrar i dess förflutna och rör sig i dess stadsdelar.
Publicerad: