Ny gemensam resurs på Form/Design Center

Publicerad: 2022-12-09

Sveriges Arkitekter och Form/Design Center har sedan många år ett nära samarbete och tillsätter nu en gemensam resurs. Angelica Åkerman börjar sin tjänst som strategisk utvecklare inom arkitektur första februari 2023.

Angelica Åkerman. Foto: Daniel Engvall.

Med en gemensam resurs på plats på Form/Design Center i Malmö arbetar organisationerna aktivt för att stärka den lokala debatten om arkitektur.

Genom samarbeten och evenemang som till exempel den årligt återkommande Arkitekturdagen stärks de regionala diskussionerna kring arkitektur och arkitektens roll. Sveriges Arkitekter vill främja den regionala nod för gestaltad livsmiljö som Form/Design Center utgör. Sveriges Arkitekter nationellt vill även lära sig av och ta vara på regional kunskap, diskussion och erfarenheter.

Angelica Åkerman är arkitekt och samhällsplanerare specialiserad på frågor kopplade till inkluderade metoder, social hållbarhet och normkreativa lösningar.

Med en ny gemensam tjänst som strategisk utvecklare inom arkitektur kommer organisationerna tillsammans att fortsätta utveckla verksamheten och den regionala noden. Angelica Åkerman är arkitekt och samhällsplanerare specialiserad på frågor kopplade till inkluderade metoder, social hållbarhet och normkreativa lösningar. Hon arbetar idag på Boverket med att utreda och samordna frågor inom regeringsuppdraget gestaltad livsmiljö.

2023 blir ett händelserikt arkitekturår, inte bara i Skåne. I Köpenhamn och på Form/Design Center går världskongressen för hela världens arkitekter av stapeln i sommar. Samtidigt blir Köpenhamn World Capital of Architecture, något som även Malmö stad plockar upp. Under Sveriges ordförandeskap i EU hålls också en internationell konferens om hållbar stadsutveckling, och mycket mer.

Bakgrund

Form/Design Center utvecklade tillsammans med Sveriges Arkitekter ett pilotprojekt i Skåne under 2017–18 med syftet att öka samverkan regionalt och nationellt samt stärka diskussionen om arkitektur. Resultatet blev att Sveriges Arkitekter under perioden 2018–2021 hade en filial för södra Sverige med kontor på Form/Design Center.

I och med att Form/Design Center 2021 fick permanent statlig finansiering som nationell nod för gestaltad livsmiljö inleddes ett gemensamt arbete för att hitta en långsiktigt hållbar lösning och finansiering för Sveriges Arkitekters och Form/Design Centers samverkan. Under tiden har samarbetet fortsatt och är nu förstärkt med en ny gemensam tjänst som strategisk utvecklare inom arkitektur.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Hallå där – Gunilla Kronvall
Form/Design Center

Hallå där – Gunilla Kronvall

Den 1–2 september är det dags – Arkitekturdagarna i Malmö. I år med spaningar från de fem nordiska huvudstäderna. Vi frågade verksamhetsledare Gunilla Kronvall om varför du ska ta del av den fjärde upplagan av ARKDGR.
Publicerad:
Define/Refine
Form/Design Center

Define/Refine

Utställningen Define/Refine lyfter diskussionen om arkitekturens roll för en regions identitet och karaktär.
Publicerad:
Fullspäckade Arkitekturdagar i Malmö
Form/Design Center

Fullspäckade Arkitekturdagar i Malmö

Den 1–2 september 2020 är det dags för den tredje upplagan av Arkitekturdagarna i Malmö. Gunilla Kronvall, Sveriges Arkitekters verksamhetsledare för södra Sverige, berättar om de fullspäckade Arkitekturdagarna.
Publicerad: