Nu betyder förbundet som mest

Publicerad: 2024-01-29

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 1–2024 av Emina Kovacic.

Först coronapandemi, därefter krig i Ukraina och pågående lågkonjunktur har präglat mina år som ordförande. På många sätt vet jag inte hur det ser ut när allt är ”som vanligt”. Vad jag däremot vet är att organisationer som vår betyder som mest i oroliga tider.

Vid behov av att skapa trygghet genom inkomstförsäkring, kompetensutveckling eller juridiskt stöd sätts förbundets roll på sin spets. Jag är stolt över att verksamheten fungerar sömlöst när det väl gäller och att du som medlem kan ta del av de förmåner som medlemskapet innebär. Vårt kansli stöttar när arbetslösheten stiger och tar fram relevanta kurser, bidrar till tävlingar, bevakar branschnyheter och erbjuder hjälp vid allt snårigare upphandlingar. Samtidigt arbetar styrelse och kansli för att på bästa sätt uppfylla verksamhetsmålen och stämmans medskick.

Runtom i landet levererar arkitektkåren projekt med hög ambitionsnivå. Våra medlemmar inom alla sektorer liksom arkitektstudenter presterar på topp.

Tidskriften Arkitektur och medlemstidningen Arkitekten jobbar ambitiöst med att lyfta kårens utmaningar och framgångar. Den senaste omdaningen och kvalitetshöjningen som Arkitektur bjudit på är uppmärksammad. Vi hoppas att det motiverar fler att börja prenumerera. Att Arkitekten prisats med Svenska Designpriset värmer, särskilt som motiveringen betonar såväl designen som de sunda värderingar som Arkitekten står för.

Runtom i landet levererar arkitektkåren projekt med hög ambitionsnivå. Våra medlemmar inom alla sektorer liksom arkitektstudenter presterar på topp. Fantastiska projekt som Wisdome av Elding Oscarson, Sara kulturhus av White, Träbyn av Esencial och Fojabs internationella vinst i Reykjavik är bara några exempel. Att allt fler kommunala projekt genomför om- och tillbyggnader och restaureringar i stället för rivningar är något kåren efterfrågat. Oskarshamns kommuns mödosamma resa från potentiell rivning av en skola till en restaurering kan tjäna som inspiration. Marge arkitekters subtila omdaning av Västerås biblioteks barnavdelning och Nyckelviksskolans samtida tillägg vittnar både om skickliga arkitekter och om beställare som ser värdet i att bevara och utveckla.

När vi nu går in i 2024 är jag stolt och ser fram emot att, för fjärde året i rad, leda ett av Sacos mest engagerade, transparenta och aktiva förbund. Välkommen att lyssna in diskussionerna på vår digitala extrastämma den 8 februari.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Land ska med lag byggas
Krönika

Land ska med lag byggas

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 4–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad:
Tack för ert engagemang
Krönika

Tack för ert engagemang

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 3–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad:
(Arbets-)livet efter krisen
Krönika

(Arbets-)livet efter krisen

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 2–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad: