När AI gör jobbet

Publicerad: 2023-05-29

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 4–2023, av Tobias Olsson.

Plötsligt pratar alla om Al. Inte minst spekulerar människor i hur den artificiella intelligensen kommer att påverka olika yrken, så även arkitekternas.

Visst finns det många frågetecken framöver, men vi behöver se AI som en möjlighet och ett arbetsverktyg som du som arkitekt kan använda. Till exempel bad jag AI om hjälp att skriva den här krönikan.

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Så här svarar AI-chatten när jag frågar om hur AI kan påverka arkitekternas arbete:

“AI har förändrat arkitekturbranschen genom att erbjuda utbildade arkitekter en rad verktyg och teknologier som kan förbättra deras designprocess. En av de största fördelarna med AI är dess förmåga att snabbt analysera stora datamängder. Detta sparar tid och pengar samtidigt som det frigör utbildade arkitekter att fokusera på kreativa aspekter av designprocessen.
Det finns dock också risker med användning av Al. Felaktigt använda AI-verktyg kan resultera i otillräckliga eller felaktiga designlösningar. Dessutom kan AI-verktyg göra det möjligt för oerfarna eller icke-arkitekter att utföra arbete som normalt skulle utföras av utbildade arkitekter.

För att dra nytta av fördelarna med AI och samtidigt minimera riskerna bör utbildade arkitekter vara medvetna om de olika verktyg och teknologier som finns tillgängliga och använda dem på ett effektivt sätt. Det är också viktigt att arkitekter ser AI som en komplementär teknologi i stället för att ersätta människor.

Slutligen bör utbildade arkitekter spela en aktiv roll i utvecklingen av AI inom arkitekturbranschen för att se till att teknologin används på ett ansvarsfullt sätt som gynnar både människor och miljö. Genom att vara medvetna om både risker och möjligheter kan utbildade arkitekter dra nytta av Al-verktyg och -teknologier på ett effektivt sätt samtidigt som de behåller sin roll som kreativa och strategiska tänkare inom arkitekturbranschen.”

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Tobias Olsson
Förbundsdirektör

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Land ska med lag byggas
Krönika

Land ska med lag byggas

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 4–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad:
Tack för ert engagemang
Krönika

Tack för ert engagemang

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 3–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad:
(Arbets-)livet efter krisen
Krönika

(Arbets-)livet efter krisen

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 2–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad: