Kommunernas arkitekturpolicyer

Publicerad: 2019-07-06

Det pågår ett arbete med att lyfta och stödja arkitekturpolitiken från statligt håll och även i kommunerna är det mycket som händer i fråga om arkitektur. Över 100 kommuner har, arbetar med eller planerar för att ta fram en arkitekturpolicy.

Siffran är hämtad från den enkät som ligger till grund för denna rapport, där vi fick in 218 svar från landets kommuner under våren 2019. Genom att komplettera enkäten med djupintervjuer med 14 kommuner kan vi i denna rapport redovisa tillvägagångssätt, innehåll, framgångsfaktorer, motgångar och övriga reflektioner i arbeten med arkitekturpolicyer för att sätta ljus på och inspirera fler att upprätta denna form av handling.

Förankring – en framgångsfaktor

Vi konstaterar att en policy kan fungera dels som kommunens viljeriktning, dels som ett konkret stöd vid diskussion kring arkitektur och gestaltning, såväl internt som externt. Omfattning och benämning på dokumenten varierar kraftigt där en vanlig utmaning hos kommunerna varit att hitta en balans mellan att vara konkret och övergripande. Vidare framstår förankring av arkitekturpolicyn som den enskilt viktigaste framgångsfaktorn, i likhet med att i slutändan inte se policyn som en färdig slutprodukt. Vi belyser även anledningarna bakom det faktum att många kommuner inte har planer på att upprätta en policy.

Ladda ner PDF i listan intill.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad:
Slopade regler ger sämre boendemiljöer
Yttranden och remissvar

Slopade regler ger sämre boendemiljöer

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över regeringens promemoria ”Kravet på anmälan för komplementbostadshus och inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus ska tas bort”. Förbundet avstyrker förslaget i sin helhet.
Publicerad:
Debatt – Futtiga förändringar ger sämre bostäder
Så tycker vi

Debatt – Futtiga förändringar ger sämre bostäder

Boverket har återkommit med ett omarbetat förslag till byggregler, men det är inte det omtag som vi hade hoppats på. Det skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.
Publicerad: