Klimatdeklarationer – nödvändigt men inte tillräckligt

Publicerad: 2021-06-08

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över Boverkets rapport “Utveckling av regler om klimatdeklarationer av byggnader 2020:13”. Förslagen är välkomna och nödvändiga men tyvärr inte tillräckliga menar Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson.

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över Boverkets rapport om utveckling och skärpning av de regler om klimatdeklarationskrav för viss nyproduktion, som väntas gälla från årskiftet.

Avstyrker tidplanen

Sveriges Arkitekter menar att förslagen om utveckling av klimatdeklarationerna för byggnader är välkomna och nödvändiga men tyvärr inte tillräckliga för att uppnå en mer resurseffektiv och mindre klimatbelastande byggsektor. Förbundet tillstyrker samtliga förslag i promemorian men avstyrker tidplanen då vi menar att åtgärderna bör införas snabbare än vad Boverket föreslår.

Om vi ska kunna vända utvecklingen måste hela branschen redan nu göra än mer omfattande livscykelanalyser än de som föreslagits – och tidigare.

Margareta Wilhelmsson, Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef

– Vi vill se ett tidigare införande av gränsvärden då det är helt nödvändigt för att deklarationsarbetet ska kunna generera någon verklig förändring genom val av mer hållbara material och hållbar design i tidiga skeden och undvika att bli en dokumentation av rådande förhållanden, säger Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson.

Viktiga delar saknas

Sveriges Arkitekter anser också att viktiga delar saknas i förslaget såsom markarbeten och ombyggnationer, vilka bör införas i klimatdeklarationerna skyndsamt. I förslaget saknas också ett mer hållbart förhållningssätt till det på den aktuella fastigheten redan byggda.

– Vi måste i större omfattning skifta från att tillgodose behovet med nyproduktion och i stället finna nya sätt att uppgradera och återbruka befintlig byggnadsstruktur. Om vi ska kunna vända utvecklingen måste hela branschen redan nu göra än mer omfattande livscykelanalyser än de som föreslagits – och tidigare. Därför bör en utvidgning av klimatdeklarationskravets omfattning och gränsvärden genomföras omgående.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler
Yttranden och remissvar

Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över tre av Boverkets extraremisser med förslag till föreskrifter om nya byggregler. Förbundets kritik från förra året kvarstår.
Publicerad:
Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen
Yttranden och remissvar

Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen av betänkandet Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun. Förbundet har lämnat synpunkter på de delar som rör gestaltad livsmiljö.
Publicerad:
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad: