Kulturhusets ombyggnad i Stockholm. Ahrbom & Partner Arkitektkontor. Foto: Jonas Malmström.

Kasper Salin till Kulturhuset uppmärksammas i media

Publicerad: 2021-03-26

Att Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris gick till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm har uppmärksammats av många medier runt om i landet. Här är ett några exempel från några riksmedier.

Så förändras värdet av ett pris i pandemitider. (Om Kulturhuset, cirka 35 minuter in i programmet.) Sveriges Radio, P1 kultur.

Att årets Kasper Salin-pris går till restaureringen och ombyggnaden av Kulturhuset är en skräll av flera skäl. Inte nog med att det är första gången som utmärkelsen går till samma byggnad två gånger – Kulturhuset fick priset redan 1972. Det är också flera decennier sedan Kasper Salin-juryn senast prisade en restaurering. Och att juryn väljer att premiera Kulturhuset framför till exempel det holländska arkitektkontoret OMA:s omtalade skyskrapor Norra Tornen, som också var nominerade till priset, vittnar i sig om en viktig omsvängning i sättet att se på arkitektur.

Annica Kvint inledning av texten

Kulturhuset i Stockholm återinvigdes i höstas, efter en omfattande upprustning och restaurering. Per Ahrbom och Stockholms stad har behandlat Peter Celsings hus med den respekt det förtjänar. Det är en ombyggnad utan klåfingriga ingrepp som belönas; projektet har handlat mycket om att återge huset dess forna glans (även om rulltrapporna från en okänslig ombyggnad på 1990-talet finns kvar).

Elisabet Andersson, SvD

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad:
Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen
Arkitekturpriser

Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge.
Publicerad: