Här är talarna på Arkitekturgalan 2021

Publicerad: 2021-03-16

Arkitekturgalan lyfter i år vinnarna bakom egna och andras priser. Internationellt framstående vinnare berättar om sina erfarenheter efter andra vinster. Missa inte det och mycket annat när Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Salin-priset, Landskapsarkitekturpriset, Planpriset och Guldstolen den 25 mars.

Hector Esrawe, Dorte Mandrup, James Corner och Yvonne Farrell är de internationella talarna som på Arkitekturgalan berättar om vad pris- och tävlingsvinster betytt för deras arkitektkontor.
Hector Esrawe, Dorte Mandrup, James Corner och Yvonne Farrell är de internationella talarna som på Arkitekturgalan berättar om vad pris- och tävlingsvinster betytt för deras arkitektkontor.

Arkitekturgalan 2021 är digital och kostnadsfri. Välkommen att registrera dig på arkitekturgalan.se och följa direktsändningen den 25 mars klockan 14–17. Där hittar du redan nu filmer och annat material om de nominerade till arkitekturpriserna, talarna och mycket annat kring galan.

– I år sätter vi sökarljuset på våra egna priser – Sveriges bästa arkitektur. Vi har också bjudit in talare från olika delar av världen och jag är så glad över att de som stod överst på önskelistan medverkar. Pepp behöver vi alltid och just nu är behovet större än vanligt att för att hitta gnistan, säger galans programansvariga, arkitekt SAR/MSA Tove Wallsten.

Parisa Amira leder årets upplaga av Arkitekturgalan. Foto: Privat.
Parisa Amira leder årets upplaga av Arkitekturgalan. Foto: Privat.

Moderator är Parisa Amiri, programledare och journalist. Alla som har sett henne briljera i SVT:s På spåret vet att det borgar för att galan leds med en humoristisk vinkel och största möjliga koll.

Varvar talare med prisutdelningar

Programmet varvar talare och prisutdelningar – som blir festliga och spännande att följa fastän framför skärmen. Våra inbjudna talare kommer att lyfta vad det innebär för ett kontor att få pris, i form av möjlighet till fler och intressantare uppdrag, större nätverk och att ökat gehör för sin syn på arkitektur. Som en extra bonus framträder kulturminister Amanda Lind och berättar om arkitekturpolitiken i dag och framåt.

Om talarna

Dorte Mandrup. Foto: Volker Renner.
Dorte Mandrup. Foto: Volker Renner.

Dorte Mandrup, Dorte Mandrup A/S, film

Denna välrenommerade arkitekt, med bas i Köpenhamn, har vunnit många priser och tävlingar och har dessutom näsa för vinnare i och med sina juryuppdrag. Senast har hon varit ordförande i juryn för Mies van der Rohe Award, ett av Europas främsta arkitekturpriser. I sin film, som är ett välkomsttal till årets gala och prisceremoni, reflekterar Dorte Mandrup både över hur hon i rollen som juryordförande lyfter fram en vinnare, och över egna vinster och nomineringar.
Cirka klockan 14.10–14.20

Yvonne Farrell. Foto: Ste Murray.
Yvonne Farrell. Foto: Ste Murray.

Yvonne Farrell, Grafton Architects

Grundare av Grafton Architects tillsammans med Shelley MacNamara. Båda två ägnar sig åt arkitektur i bred bemärkelse: förutom en imponerande lista husprojekt är de professorer och var 2018 curatorer för arkitekturbiennalen i Venedig. 2020 vann Grafton Architects Pritzkerpriset, det mest prestigefyllda priset för arkitekter världen över. På galan berättar Yvonne Farrell om vinnarprojekten Bocconi-universitetet i Milano och Toulouse School of Economics.
Cirka klockan 14.30–14.55

James Corner. Foto: privat
James Corner. Foto: privat

James Corner, James Corner Field Operations

Med High Line blev denne landskapsarkitekt, författare och universitetslärare en världskändis och den till park omvandlade järnvägslinjen är ett obligatoriskt turistmål i New York. James Corner Field Operations har kontor på flera kontinenter och urbanprojekt över hela världen. Vi får höra om High Lines kommande etapp, Chicago Navy Pier, Tongva Park i Santa Monica och kontorets senaste tävlingsvinst, London Camden Highline.
Cirka klockan 15.15–15.40

Hector Esrawe. Foto: Pia Riverola
Hector Esrawe. Foto: Pia Riverola.

Hector Esrawe, Esrawe studio

Hector Esrawe är utbildad designer men jobbar lika gärna med arkitektur och installationer i stadsrummet som med möbler och inredning. Han har vunnit flera internationella priser, det senaste Dezeen Award 2020 Interior design Studio of the year. På galan fördjupar Hector Esrawe sig i vinnarprojekten restaurang Tori Tori i Santa Fe och Grupo Arcas showrooms i Miami respektive Guadalajara.
Cirka klockan 16.00–16.20

Alla deltagare talar engelska.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nu är vi framtiden
Arkitekturgalan

Nu är vi framtiden

Läs Torun Hammars inledningstal på Arkitekturgalan 2022 om att vi behöver förflytta oss. Att alla tider är tider av förändring.
Publicerad:
ArkitekturSverige på Instagram
Arkitekturgalan

ArkitekturSverige på Instagram

Ett av Arkitekturgalans populäraste inslag, ArkitekturSverige, flyttar nu in på Instagram. Ta chansen att visa upp dina projekt för fler än 15 000 följare på Instagram.
Publicerad:
Här är årets vardagshjältar
Arkitekturgalan

Här är årets vardagshjältar

På Arkitekturgalan sätter Sveriges Arkitekter strålkastaren på branschens vardagshjältar. Vi delar därför ut utmärkelser till enskilda personer eller grupper, som har gått den där extra milen för att inte bara lyfta sig själva utan också kolleger och andra i samhällsbyggnadsbranschen.
Publicerad: