Gävle – etablerad outsider

Publicerad: 2020-12-04

Nu finns ett nytt avsnitt av podcasten Staden att lyssna på. Den här gången handler det om Gävle. Det är en stad som har många olika ansikten som visar sig när man borrar i dess förflutna och rör sig i dess stadsdelar.

Många mellanstora svenska städer har gjort sig bekanta för EN sak, en industri, ett idrottslag, ett vackert byggnadsarv, en brutal rivningsvåg eller modernisering.

Med Gävle gäller det omvända. Staden kan visa upp allt detta! Och har många olika ansikten som visar sig när man borrar i dess förflutna och rör sig i dess stadsdelar.

Samtidigt är Gävle på flera sätt en delad stad: stadsdelarna är distinkta, den borgerliga rutnätsstaden från tidigmodern tid har varit en annan verklighet än arbetarhusen på Brynäs och bruksmiljöerna i Strömsbro. Hamnen har varit riktad utåt mot världen, men de rika köpmannafamiljerna har stängt om sig och bevakat sina maktpositioner.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt avsnitt – Staden besöker Skaraborg
Podcast Staden

Nytt avsnitt – Staden besöker Skaraborg

Podcasten Staden öppnar upp staden och dess arkitektur. Den här gången besöker de Skaraborg. Ett dramatiskt landskap med där också städerna Skövde, Mariestad och Skara ligger.
Publicerad:
Nytt avsnitt av podcasten Staden
Podcast Staden

Nytt avsnitt av podcasten Staden

Den populära podcasten Staden öppnar upp staden och dess arkitektur. Vad händer om vi skrapar lite på ytan och kommer bakom fasaderna? Lyssna på det senaste avsnittet – om Eskilstuna.
Publicerad: