Fyra tävlande tar plats i arkitekturdebatten

Publicerad: 2023-02-21

Arkitekturkritik kan se ut på olika sätt. Det märks när Sveriges Arkitekter avslöjar de som tävlar om Kritikerpriset. De nominerade är dokumentärfilmarna Sven Blume och Rasmus Waern, redaktören Frida Grahn och tankesmedjan CSAM i Malmö.

– Vi i juryn för Kritikerpriset vågar säga med bestämdhet att arkitekturkritiken i Sverige lever som aldrig förr, säger juryordförande, arkitekt SAR/MSA Per Bornstein.

– Det har varit ett fantastiskt spännande år för Kritikerpriset, fortsätter han. Vi har fått bedöma bidrag av vitt skilda karaktär med genomgående hög kvalitet.

De nominerade

Porträtt på Sven Blume.
Sven Blume. Foto: Axel Öberg.

Sven Blume, för dokumentärfilmen Det krokiga och det raka

I filmen, som går att se på SVT Play, ger filmaren Sven Blume sin personliga berättelse om sin morfar Carl Nyrén, en av Sveriges mest framstående 1900-talsarkitekter.

CSAM, Centrum för studier av markanvändning. Foto: Ikram Abdulkadir.

CSAM för sitt utforskande arbete med området Sofielund i Malmö

CSAM är kort för Centrum för studier av markanvändning. Det är en oberoende tankesmedja och galleri i skärningspunkten mellan konst, offentliga platser och arkitektur.

Frida Grahn. Foto: Carl Paatz.

Frida Grahn, för antologin In Other Eyes

Frida Grahn är arkitekt och arkitekthistoriker, verksam i Zürich. Hon nomineras för en antologi om den amerikanska arkitekten Denise Scott Brown, som Grahn både varit redaktör för och medverkat som författare i.

Rasmus Waern. Foto: Ola Österling.

Rasmus Waern, dokumentärfilmen En annan stad

En annan stad är en film om arkitekten och stadsplaneraren Jan Inghe-Hagström och stadsdelarna Minneberg, Södra station och Hammarby sjöstad i Stockholm. Upphovsmannen Rasmus Waern är arkitekt på Wingårdhs.

Sveriges Arkitekter har delat ut Kritikerpriset sedan 1986, för att stimulera den offentliga debatten kring arkitektur och stadsplanering. Nytt för i år är att juryn tar fram nominerade till priset.

– Den höga kvaliteten på bidragen fick oss i juryn att bestämma oss för att för första gången ha nomineringar. Det gör att vi kan lyfta fram fler kritiker och sätta mer ljus på denna del av professionen, säger Per Bornstein.

Mer om kritikerpriset

Vem av de nominerade som står som vinnare avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Juryn har bestått av arkitekt SAR/MSA Per Bornstein, Bornstein Arkitektur och media (ordförande); Annica Kvint, journalist på bland annat Dagens Nyheter och Kritikerpristagare 2021; landskapsarkitekt LAR/MSA Karin Andersson, Disorder; och Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare bland annat vd för Sveriges Radio och chef för Arkdes.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
De är nominerade till Kritikerpriset 2023
Arkitekturpriser

De är nominerade till Kritikerpriset 2023

Johanna Fager, Nicole Cecilie Bitsch Pedersen och Jo Mikkel Sjaastad Huse för ”Nya Lövholmen”, Lars Marcus för ”Städernas stenar”, Helena Mattsson för “Architecture and Retrenchment” och Joar Nango för ”Girjegumpi”.
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad:
Vinnare av Kritikerpriset 2019
Kritikerpriset

Vinnare av Kritikerpriset 2019

Årets vinnare, Fredrik Gertten och Leilani Farha för dokumentärfilmen Push, har på ett konkret och angeläget sätt lyft en av vår tids mest brännande frågor, den om bostaden som rättighet.
Publicerad: