De fyra nominerade till Guldstolen Interiör 2022.

Fyra interiörer kan vinna Guldstolen

Publicerad: 2023-02-09

Fyra projekt har nominerats till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen Interiör. Vilken av interiörerna som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den13 mars i Göteborg.

Återbruk är det nya normala, behovet av att verksamhetsanpassa ökar ännu mer, beställarna är djärvare och inredningsarkitektens kunskap värderas högre. De som tävlar om Guldstolen, visar alla på samtidens viktigaste strömningar. Restaurang i Stockholm, teater i Uppsala eller kontor i Stockholm och Göteborg – alla är designade för cirkulärt bruk.

När juryns ordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson berättar om juryarbetet för att ta fram årets tävlande om Guldstolen är hon optimistisk. Hållbarhet, återbruk och cirkularitet är mer än bara modeord – de genomsyrar projekten som juryn undersökt. Juryn har också mött djärvare beställare som vågar skippa garantitider för att nå hållbarhetsmål, med återbrukade möbler som skapar unika miljöer.

– Vi i juryn har sett restaurering, återbruk, gräv där du står-mentalitet – en påtaglig förändring från förra året, säger hon. Är det nybyggnad planeras för en flexibel framtid.

Inredningsarkitektens kunskaper blir också mer relevanta. Rumslig förståelse – eller konsten att krympa och växa – en kärnkompetens inom yrket, blir central. Mia Erlandsson beskriver en ny yrkesroll, som är både konstnär och expert på att lotsa beställaren i återbruk. Det blir fler diskussioner på plats med beställare och konsulter, där inredningsarkitekten letar möbler överallt – inklusive på Blocket – och även om inget ser likadant ut är det sammansatt till en verkshöjd.

– Resultatet blir modigt, spännande, eklektiskt, konstnärligt. Och beställaren får ett hållbarare projekt som för det mesta är en stor kostnadsbesparing, säger Mia Erlandsson

De nominerade är

Gastropub Goma, Stockholm

Gastropub Goma. Sandell Sandberg. Foto: Åke E:son Lindman.

Inredningsarkitekt: SandellSandberg, beställare: Elite Hotel

SandellSandberg har omvandlat en engelsk pub till en asiatiskt inspirerad gastrodito. Den dubblerar som hotellbar och som ”lillasyster” till en asiatisk finkrog.

Forsman & Bodenfors huvudkontor, Göteborg

Forsman & Bodenfors. Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur). Foto: Erik Lefvander

Inredningsarkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur), beställare: Forsman & Bodenfors

En kreativ beställare och en inredningsarkitekt som jobbat ihop länge har ritat och byggt hela kontorshuset, där exteriör och interiör flätas samman.

Naturskyddsföreningens rikskansli, Stockholm 

Naturskyddsföreningens Rikskansli. Kaminsky Arkitektur. Foto: Emil Fagander.

Inredningsarkitekt: Kaminsky Arkitektur, beställare: Naturskyddsföreningen

När Naturskyddsföreningen byggde om sina egna lokaler ville organisationen att det skulle handla om att leva som man lär och arbeta med det som redan finns.

Uppsala Stadsteater

Uppsala Stadsteater. Studio Feuer AB. Foto: Mikael Olsson.

Inredningsarkitekt: Studio Feuer, beställare: Uppsala Stadsteater

Teatern är renoverad och den stora muralmålningen i hjärtat av lokalen restaurerad. Resultatet är ett upprustat nöjespalats med varm, genuin känsla.

Mer om Guldstolen

Juryn består av arkitekterna SIR/MSA Malin Ahlgren och Karin Lundberg, inredningsarkitekt Daniel Svahn samt Mia Erlandsson.

Vinnaren av Guldstolen för årets bästa interiör avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen
Arkitekturpriser

Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge.
Publicerad:
Fem projekt kan vinna Guldstolen Produkt
Guldstolen

Fem projekt kan vinna Guldstolen Produkt

Nu är det klart vilka fem projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen Produkt. Vilken av inredningarna som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den13 mars i Göteborg.
Publicerad:
Guldstolen – här är de nominerade
Guldstolen

Guldstolen – här är de nominerade

Nu är det klart vilka fyra projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen. Vilken av inredningarna som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.
Publicerad: